ISTORIJA U ABU DABIJU: Susret predstavnika Izraela i UAE

I. S.

13. 12. 2021. u 22:12

PREMIJER Izraela Naftali Benet razgovarao je juče sa prestolonaslednikom Abu Dabija, šeikom Mohamedom bin Zajedom al-Nahjanom, na prvom javnom sastanku između jednog izraelskog lidera i defakto vladara Ujedinjenih Arapskih Emirata.

ИСТОРИЈА У АБУ ДАБИЈУ: Сусрет представника Израела и УАЕ

Foto AP

Reč je o istorijskoj poseti, navela je u saopštenju kancelarija izraelskog lidera.

Pitanje Irana bilo je glavna tema susreta, koji je usledio posle prošlogodišnje formalizacije odnosa Izraela i UAE, u okviru regionalne inicijative koju predvode SAD.

Benet je otputovao u Emirate u vreme kad su obnovljeni nuklearni pregovori velikih sila s Iranom, najvećim regionalnim neprijateljem Izraela. Ta zemlja sa zabrinutošću gleda na tvrd stav Teherana na pregovorima u Beču, jer zahteva ukidanje sankcija, dok ubrzava razvoj svog nuklearnog programa.

Premijer Izraela ocenio je, po dolasku u Emirate, da su "odnosi između naše dve zemlje ojačali na svim poljima i ja sam time vrlo zadovoljan".

Sporazum o normalizaciji, koji su parafirali Izrael i zemlje UAE, jedan je u nizu dogovora između Izraela i arapskih država u poslednjim mesecima administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. Na osnovu takozvanih sporazuma "Avram", izraelske vlasti potpisale su diplomatske dogovore s više arapskih zemalja, među kojima su i Bahrein, Sudan i Maroko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024