FDA IZDALA ODOBRENJE ZA HITNU UPOTREBU: U SAD će treću dozu primati i deca uzrasta 16 i 17 godina

Tanjug

09. 12. 2021. u 19:30

AMERIČKA uprava za hranu i lekove (FDA) je danas odobrila buster dozu vakcine protiv kovid-19 kompanija Fajzer i Biontek za uzrast 16 i 17 godina, nakon što su zdrvstveni zvaničnici pozvali stanovništvo da primi dodatnu vakcinu zbog zabrinutosti u vezi sa novim Omikron sojem virusa.

ФДА ИЗДАЛА ОДОБРЕЊЕ ЗА ХИТНУ УПОТРЕБУ: У САД ће трећу дозу примати и деца узраста 16 и 17  година

FOTO: Novosti

Odobrenje za hitnu upotrebu, koje je danas izdala FDA omogućava populaciji u ovom uzrastu da dobije treću vakcinu najmanje šest meseci nakon primljene druge vakcine, prenosi Rojters.

Kako se navodi, oko 4,7 miliona 16- i 17-godišnjaka u SAD je potpuno vakcinisano, a više od 2,5 miliona njih je primilo drugu dozu pre šest meseci, a svi punoletni građani SAD imaju pravo na buster doze tri odobrene vakcine.

Neki američki naučnici su izrazili zabrinutost u vezi sa dodatnim vakcinacijama za ovu starosnu grupu zbog povećanog rizika od retkih slučajeva miokarditisa kod mladih, koji su povezani sa mRNK vakcinama kao što je ona Fajzera i Bionteka.

Odobrenje FDA dolazi dan nakon što su ove kompanije objavile podatke koji sugerišu da bi treće doze njihove vakcine mogle biti ključne za zaštitu od infekcije novim omikron sojem korona virusa.

Broj novih infekcija u SAD popeo se sa proseka od skoro 95.000 dnevno, koliko je bilo 22. novembra, na oko 119.000 dnevno ove nedelje, a hospitalizacije su porasle za 25 odsto u odnosu na pre mesec dana, preneo je AP.

Povećanja su skoro u potpunosti posledica delta soja, pošto je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) do sada identifikovao manje od 100 slučajeva omikrona u SAD, ali se očekuje da će porasti u narednim nedeljama i mesecima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024