NEMA RATA, ALI NI MIRA! Posle samita lidera Rusije i SAD, Kremlju jasno da su za normalizaciju odnosa potrebne godine

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

08. 12. 2021. u 20:32

SAVETNIK za spoljnu politiku predsednika Rusije Vladimira Putina i nekadašnji ruski ambasador u Vašingtonu Jurij Ušakov, posle dvočasovnog video-samita šefova Kremlja i Bele kuće kaže da se mnogo problema nakupilo između Rusije i SAD, pa će za normalizaciju odnosa biti potrebno mnogo vremena.

НЕМА РАТА, АЛИ НИ МИРА! После самита лидера Русије и САД, Кремљу јасно да су за нормализацију односа потребне године

Foto AP

Velika je verovatnoća da do kraja mandata američkog predsednika Džozefa Bajdena nikakvih važnih dogovora između Moskve i Vašingtona neće biti.

Bajden može da se hvali kako je Putinu zapretio da, ako uđe u rat sa Ukrajinom, može da očekuje sankcije. Ali, u Kremlju kažu da niko od najviših rukovodilaca Rusije nije ni govorio da se ruska armija sprema da prva napadne.

Na Zapadu izbegavaju da se izjasne o glavnom problemu - kako bi to trebalo da se ponaša rusko rukovodstvo ako u Kijevu odluče da krenu u blickrig na Donbas. No, u Kremlju neće dopustiti masakar ruskog stanovništva u Donbasu. Bajdenu je teško da govori o tome, jer je Viktorija Nuland rukovodilac tima diplomata koji se bave Ukrajinom i uopšte istočnom Evropom, a u Kijevu je delila sendviče demonstrantima koji su svrgavali legalno izabranog predsednika Viktora Janukoviča.

Bajden je priznao da mu se američki ambasador u Rusiji žalio da ne može normalno da radi, jer nema dovoljno ljudi. Čak i kad Bajden pokrene takvu temu, u Vašingtonu ne postoji jaka želja da se reši problem normalizacije rada diplomatskih predstavništava.

Putin je replicirao Bajdenu da su Amerikanci doveli do takve situacije neizdavanjem viza ruskim diplomatima i proterivanjima i predložio da se ukinu sva ograničenja broja diplomata i da se vrati imovina ruskim diplomatskim misijama. Na to se Bajden pravdao da su to napravili ljudi njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Amerikanci i NATO ne žele da ratuju protiv sve moćnije Rusije, ali zato hoće da joj stvaraju dugoročne probleme kao što je Ukrajina, kako bi se na tome iscrpljivali dok to zapadu daje mogućnost da Moskvi permanentno uvodi razne sankcije. Zbog svega toga u Vašingtonu i Briselu govore da su "otvorena vrata" zainteresovanim zemljama da uđu u NATO. Na taj način NATO hoće da zatvori prsten oko Rusije.

GARANCIJE ZA NEŠIRENjE NATO

Rusko-američka grupa za stratešku stabilnost mogla bi da razgovara o pitanju garancija neširenja NATO na istok, rekao je Ušakov i dodao da je perspektiva za razgovore o zabrinutosti Moskve oko širenja Alijanse "definisana kao prilično bliska": - Ne znam ko će biti učesnici iz SAD i ko će nas predstavljati, ali mogu da kažem da bi bilo logično razgovarati u grupi za stratešku stabilnost o pitanjima pružanja nama potrebnih bezbednosnih garancija, uključujući i neraspoređivanje ofanzivnog naoružanja i neširenja NATO dalje na istok - rekao je on novinarima.

HUMOR

- Razgovor je bio prilično otvoren i poslovan, ali je bilo šala i razmene duhovitih komentara" - izjavio je Ušakov, dodajući da "mudri ljudi" znaju kako da od duge fraze ili ideje naprave kratku, pretvarajući je u šalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri