PUTIN ČESTITAO ŠOLCU, PA PISAO MERKELOVOJ: Šta je ruski predsednik poručio novom nemačkom kancelaru?

Novosti online

08. 12. 2021. u 13:39

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin uputio je telegram čestitke Olafu Šolcu povodom njegove inauguracije na mesto nemačkog kancelara, prenosi pres-služba Kremlja.

ПУТИН ЧЕСТИТАО ШОЛЦУ, ПА ПИСАО МЕРКЕЛОВОЈ: Шта је руски председник поручио новом немачком канцелару?

Foto AP

- Odnosi Rusije i Nemačke su tradicionalno od velikog značaja ne samo za narode naših zemalja, već i za celu Evropu. Nadam se uspostavljanju konstruktivnog dijaloga sa Vama i zajedničkom radu na aktuelnim bilateralnim i međunarodnim pitanjima. To bi nesumnjivo odgovaralo fundamentalnim interesima Rusa i Nemaca i doprinelo konsolidaciji stabilnosti i bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou - navodi se u čestitki.

Putin pisao Angeli Merkel

Putin je takođe uputio telegram i bivšoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Kako navodi pres-služba Kremlja, Putin se Merkelovoj u svom telegramu obratio na „ti” i uverio je u nastavak prijateljske komunikacije.

U poruci Merkelovoj ruski lider je izrazio „iskrenu zahvalnost za plodnu saradnju i spremnost na dijalog uz uzajamno poštovanje“.

- Stalno smo bili u kontaktu i pokušavali da nađemo izlaze i iz najtežih situacija. Tokom godina na čelu nemačke vlade, s pravom si stekla visok autoritet u Evropi i širom sveta. Siguran sam da će tvoje bogato iskustvo kao državnika i političara biti uvek traženo. I, naravno, nastavićemo našu prijateljsku komunikaciju - naglasio je ruski predsednik.

Šolca je na mesto novog nemačkog kancelara imenovao predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, a prethodno je novi šef vlade izabran na sednici nemačkog Bundestaga, gde je dobio apsolutnu većinu glasova.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)