U SLUČAJU „RUSKE INVAZIJE“: Amerika analizira načine evakuacije svojih državljana iz Ukrajine

Novosti online

07. 12. 2021. u 19:33

AMERIČKE vlasti analiziraju mogućnosti i načine evakuacije američkih državljana iz Ukrajine u kontekstu vesti o navodnom mogućem „napadu“ Rusije na Ukrajinu, prenosi televizija Si-En-En, pozivajući se na neimenovane izvore.

У СЛУЧАЈУ „РУСКЕ ИНВАЗИЈЕ“: Америка анализира начине евакуације својих држављана из Украјине

Foto Tanjug/AP

-Administracija predsednika (SAD DŽozefa) Bajdena proučava mogućnost potencijalne evakuacije američkih državljana iz Ukrajine ukoliko Rusija izvrši invaziju na zemlju i prouzrokuje tešku situaciju u oblasti bezbednosti, navodi američka televizija.

Kako je precizirano, planiranjem akcija u slučaju „nepredviđenih okolnosti“ rukovodi Pentagon koji upravo sada razmatra različite scenarije ukoliko evakuacija bude neophodna – od evakuacije manjeg broja američkih državnih službenika do evakuacije koja bi uključivala veći broj državljana SAD. Konačnu odluku će, tvrdi Si-En-En, doneti američki Stejt department.

Izvori televizije naglašavaju da bi takvo planiranje moglo da bude posledica loše realizovanog povlačenja SAD iz Avganistana.

Međutim, u ovom momentu Bajdenova administracija ne vidi potrebu za evakuacijom – avioni i dalje lete sa ukrajinskih međunarodnih aerodroma, a kopnene granice sa zapadnim susedima Ukrajine su otvorene, konstatuju izvori televizije. Razgovori su, kako je precizirano, deo plana u slučaju da se bezbednosna situacija ozbiljno pogorša.

Podsetimo, Kijev i zapadne zemlje, u prvom redu Amerika, u poslednje vreme optužuju Rusiju da koncentriše snage na granici sa Ukrajinom i da navodno priprema invaziju na tu zemlju. Ruski zvaničnici su u više navrata istakli da Moskva premešta snage na svojoj teritoriji, ali da nikome ne predstavlja pretnju, a da NATO, izgovarajući se navodom opasnošću od ruske invazije na Ukrajinu, pomera svoje snage na istok ka ruskim granicama.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)