"NEBESKA SABLJA" PROTIV "SUHOJA": Britanci dobili novi PVO sistem (VIDEO)

Novosti online

07. 12. 2021. u 09:56

BRITANSKA vojska dobila je novi sistem za protivvazdušnu odbranu "Nebeska sablja" (Sky Sabre) za odbijanje pretnji koje predstavljaju ruski lovci, piše list "Tajms", pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Velike Britanije.

НЕБЕСКА САБЉА ПРОТИВ СУХОЈА: Британци добили нови ПВО систем (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/The World of Military

Prema saopštenju za javnost objavljenom na sajtu Ministarstva, novi sistem za protivvazdušnu odbranu zamenio je rakete "Rapir" koje su bile u upotrebi od 1970-ih.

Nove rakete mogu da pogode mete veličine teniske loptice koje lete brzinom zvuka. Tvrdi se da novi PVO sistem, vredan 250 miliona funti, može istovremeno da kontroliše 24 rakete koje mogu da unište lovce, dronove i pametne bombe navođene laserom.

Kako navode izvori, Ministarstvo je želelo da pokrene novi sistem za protivvazdušnu odbranu "kako bi se odbile pretnje koje predstavljaju ruski nevidljivi lovci, kao što je Su-57, kojem je NATO dao kodno ime "Felon"".

- Napredna tehnologija značajno je povećala zaštitu naših trupa iz vazduha. Najnoviji sistem za protivvazdušnu odbranu predstavlja moćnu demonstraciju naših borbenih sposobnosti onima koji žele da nam naude - rekao je britanski sekretar za odbrambene nabavke DŽeremi Kvin.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZEMLJOTRES U SLOVENIJI: Epicentar na 27 kilometara od LJubljane