ŠEF BRITANSKIH OBAVEŠTAJACA PORUČUJE EVROPI: Ne zanosite se, Rusija neće popraviti svoje ponašanje!

Novosti online

30. 11. 2021. u 18:46

EVROPSKE zemlje ne bi trebalo da budu uverene da će njihovi unilateralni ustupci prema Rusiji izmeniti politiku Moskve, izjavio je direktor britanske spoljnoobaveštajne službe MI6 Ričard Mur.

ШЕФ БРИТАНСКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА ПОРУЧУЈЕ ЕВРОПИ: Не заносите се, Русија неће поправити своје понашање!

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Nijedna zemlja u Evropi ne bi trebalo da se zanosi mišlju da će jednostrani ustupci Rusiji dovesti do poboljšanja njenog ponašanja - rekao je on tokom svog prvog javnog obraćanja od kada je preuzeo funkciju šefa MI6 u oktobru 2020. godine, prenosi agencija AP.

Mur je pomenuo prisajedinjenje Krima sa Rusijom 2014. godine i "nedavnu koncentraciju ruskih snaga na granici sa Ukrajinom", ističući da London i dalje "ima posla sa akutnom ruskom pretnjom".

- Naši saveznici, partneri i mi moramo da ustanemo i obuzdamo aktivnosti Rusije koje su u suprotnosti sa međunarodnim sistemom zasnovanim na pravilima - dodao je.

Istovremeno, direktor MI6 je naveo četiri glavne "pretnje" sa kojima britanska obaveštajna služba mora da se suoči – Rusiju, Kinu, Iran i međunarodni terorizam.

S tim u vezi, Kinu je nazvao "najvažnijim prioritetom" MI6 i optužio Peking za velike "špijunske operacije" protiv Velike Britanije i njenih saveznika.

- Peking veruje u sopstvenu propagandu o krhkosti Zapada i potcenjuje odlučnost Vašingtona. Rizik od pogrešnih proračuna Kine zbog njenog prevelikog samopouzdanja je realan - smatra Mur.

Šef MI6 je takođe ocenio da je povratak pokreta „Taliban“ (organizacija koja je pod sankcijama UN zbog terorističke aktivnosti) na vlast u Avganistanu postalo „sredstvo podizanja moralnog duha“ za militante.

Pored toga, Mur je govorio o potrebi da britanska obaveštajna služba delimično napusti tajnu atmosferu rada i započne saradnju sa IT firmama kako bi pobedila u trci u sajber naoružanju protiv protivnika Londona.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri