SMANJENJE ISPORUKA NAFTE: Da li će OPEK+ umanjiti dostave crnog zlata zbog SAD

Tanjug

24. 11. 2021. u 21:22

ORGANIZACIJA zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, tzv. grupa OPEK+, za sada ne razmatra da pauzira povećanje isporuka zbog najave Sjedinjenih Država i još nekih zemalja da će u promet staviti deo nafte iz svojih strateških rezervi, rekla su tri izvora iz OPEK+ Rojtersu.

СМАЊЕЊЕ ИСПОРУКА НАФТЕ: Да ли ће ОПЕК+ умањити доставе црног злата због САД

Foto: Depositphotos

Pojedini tržišni analitičari su nagovestili da bi OPEK mogao da napravi pauzu i da ne povećava prodaju nakon objave zemalja velikih potrošača da će staviti u promet naftu iz zaliha.

Vol Strit Žurnal je objavio danas da Saudijska Arabija i Rusija razmatraju takav potez, dok Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt nisu uvereni da je pauza neophodna.

Tri druga izvora iz grupe OPEK+, iz zemalja koje su veliki proizvođači nafte, takođe su rekla da se takva diskusija vodi, navodi Rojters.

SAD i nekoliko drugih država dogovorile su se o koordinisanoj akciji puštanja u promet nafte iz državnih rezervi, nakon što nisu uspele da ubede OPEK da pumpa više "crnog zlata" zbog rasta cena goriva, naročito u SAD, gde se predsednik DŽo Bajden suočio s pojačanim pritiskom zbog visoke inflacije i padom rejtinga.

OPEK tvrdi da će se tržišta nafte uskoro suočiti s novom prezasićenošću ponude uprkos tome što se cene nafte kreću ka najvišim nivoima od 2014. godine, iznad 85 dolara po barelu.

Grupa povećava isporuke za 400.000 barela dnevno svakog meseca kako bi postepeno nadoknadila rekordno smanjenje proizvodnje od prošle godine. Proizvodnja je trenutno za 3,8 miliona barela dnevno ispod nivoa pre lanjskog sunovrata cena, zbog kojeg je doneta odluka o rezanju pumpanja.

OPEK i njeni saveznici, uključujući Rusiju, sastaće se sledeće nedelje da bi razgovarali o potražnji i dinamici isporuka nafte

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)