GLEDAO JE KAKO MU VATRA GUTA SINA: Orhan spasavao druge iz autobusa smrti, ali svoje dete nije uspeo!

Novosti online

24. 11. 2021. u 19:29

ORHAN Aliti je spasavao putnike iz autobusa smrti, ali nije uspeo svog sina Visara, koji je nastradao sa još 45 osoba u tragediji koja je potresla Balkan, a koja se dogodila u noći između ponedeljka i utorka na auto-putu oko 40 kilometara od Sofije.

ГЛЕДАО ЈЕ КАКО МУ ВАТРА ГУТА СИНА: Орхан спасавао друге из аутобуса смрти, али своје дете није успео!

Foto: Tanjug

Aliti je jedan od sedmoro preživelih iz nezapamćene tragedije, u kojoj je nastradalo i 12 dece.

Neprekidno pita za sina

Ovaj državljanin Belgije je zajedno sa Ljuzimom Sulejmanijem iz Preševa, državljaninom Srbije, pomagao u spasavanju putnika iz zapaljenog autobusa. Oni su uspeli da razbiju zadnje staklo na autobusu, čiji je prednji kraj već bio u plamenu. Državljanin Srbije je sa verenicom iz Kumanova bio na turističkom putovanju u Istanbul.

- Orhan i Ljuljzim su uspeli da razbiju prozor i pomogli su onima koji su bili u njihovoj blizini da iskoče. Kada je iskočio, Orhan je slomio nogu, a njegov sin Visar je ostao u autobusu. On ga je dozivao, vikao je: "Skoči, Visare, skoči!", ali, nažalost, dečak je nestao u plamenu - rekao je Samet Sliti, Orhanov brat, za televizijsku stanicu Tetovo 1. Samet kaže da ga je Orhan telefonom pozvao oko 1.30 sati ujutru, nepuna dva sata posle tragedije: - Orhan mi je rekao da je nekoliko automobila prošlo pored autobusa u plamenu i da nisu želeli da stanu da pomognu. Moj brat je telefonom nazvao i suprugu, koja je ostala u Belgiji i nije sa njima išla u Istanbul. Rekao joj je šta se dogodilo. Orhan je prebačen u bolnicu i u stabilnom je stanju. Neprestano pita za sina da li je uspeo da se izvuče i da li su ga našli. Još mu nisu rekli da je Visar izgoreo - dodao je Samet. Jedna od preživelih je i Zulejha Jašarovski. BBC prenosi da je 16-godišnja tinejdžerka uspela da se spase jer je sedela blizu razbijenog prozora, kroz koji je iskočila.

Povređena tinejdžerka

- Zulejha je još u šoku. Ima opekotine na rukama. Oporavlja se u bolnici - rekao je njen otac Adnan, koji je doputovao u Sofiju kod ćerke. Dnevnik Sloboden pečat prenosi da će nekoliko makedonskih doktora pomagati bugarskim kolegama pri identifikaciji žrtava, koja mora da se vrši pomoću DNK analize jer su tela izgorela do neprepoznatljivosti. Makedonski mediji prenose i da je turistička agencija "Besa", koja je organizovala putovanje u Istanbul, od početka godine imala četiri prijave zbog nepravilnosti u poslovanju.

Uzrok nesreće - Petarde i gorivo izazvali tragediju?

Dan posle tragedije pojavile su se nove spekulacije o mogućim uzrocima tragedije. Portal Infomaks prenosi da je autobus smrti imao dograđen ilegalni rezervoar kapaciteta 1.000 litara i da je imao još jednu tajnu pregradu, u kojoj se navodno nalazilo preko 30.000 petardi koje su švercovane iz Turske u Skoplje uoči novogodišnjih praznika. Navodno su petarde i ilegalno gorivo doveli do toga da autobus izgori tako brzo, što većini putnika nije ostavilo dovoljno vremena da se spasu. Jedan od preživelih je izjavio da je na autobusu pukla guma, zbog čega je vozač izgubio kontrolu i udario u bankinu, što je dovelo do varničenja, koje je izazvalo požar.

BONUS VIDEO - NOVOSTI NA MESTU EKSPLOZIJE: Opasnost od novih detonacija, čeka se dolazak jos vatrogasnih vozila

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)