JAPANCI SE NAORUŽAVAJU ZBOG KINE: Zemlja izlazećeg sunca izdvaja milijarde za odbranu, prioritet im domaći lovac

Tanjug

19. 11. 2021. u 07:48

JAPAN planira rekordnu potrošnju za odbranu u sklopu dopunskog budžeta koji bi trebalo da bude objavljen danas zajedno sa paketom ekonomskih podsticaja, izvestili su japanski mediji.

ЈАПАНЦИ СЕ НАОРУЖАВАЈУ ЗБОГ КИНЕ: Земља излазећег сунца издваја милијарде за одбрану, приоритет им домаћи ловац

Foto: Profimedia/Ilustracija

Japan planira da izdvoji najmanje 770 milijardi jena (6,74 milijarde dolara) za odbranu u dopunskom budžetu koji će biti deo danas finalizovanog paketa ekonomskih stimulacija, prenosi agencija Rojters pozivajući se na japanski list Kjodo njuz.

U rekordnu potrošnju za odbranu su uračunati i troškovi za rakete i patrolne avione, kao i sredstva za jačanje odbrambenih kapaciteta u blizini jugozapadnih ostrva, navodi Kjodo.

Japan je dugo obećavao da će svoj vojni budžet držati u okviru 1,0 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je ublažilo zabrinutost u zemlji i inostranstvu od bilo kakvog oživljavanja militarizma.

Ali, usred sve veće zabrinutosti zbog prisustva kineske vojske u spornom Istočnokineskom moru, vladajuća japanska Liberalno-demokratska partija (LDP) uključila je u svoju platformu cilj potrošnje 2,0 odsto BDP-a ili čak i više na odbranu.

Japansko ministarstvo odbrane želi, između ostalog, finansijska sredstva za domaći stelt lovac i rakete koje mogu da putuju više od 1.000 km, navodi Rojters.

BONUS VIDEO: DOSIJE - Rat Jermenije i Azerbejdžana - vizuelna rekonstrukcija događaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)