ČUTI I DRUGE STRANE: Nemački ambasador podržava učešće Ukrajine u sertifikaciji „Severnog toka 2“

Novosti onlajn

18. 11. 2021. u 15:12

AMBASADOR Nemačke u Moskvi Geza Andreas fon Gajr smatra da je učešće Ukrajine u sertifikaciji operatora „Severnog toka 2“ ispravno, ali je podsetio da Kijev nema pravo veta po tom pitanju.

ЧУТИ И ДРУГЕ СТРАНЕ: Немачки амбасадор подржава учешће Украјине у сертификацији „Северног тока 2“

Foto AP

- Smatram da je ispravno što će se čuti i drugi glasovi i što je to moguće za ukrajinsku stranu. Ali ne bi trebalo da dođe do nesporazuma: Ukrajina nema pravo veta, a to je važno, jer analizu i procenu u procesu sertifikacije sprovodi nezavisni regulatorni organ Nemačke, a ne druge strane - precizirao je ambasador.

Ranije je direktor ukrajinskog „Naftogasa“ Jurij Vitrenko saopštio da će kompanija učestvovati u proceduri sertifikacije operatora gasovoda „Severni tok 2“ (kompanija „Nord strim AG“).

Nemački regulator potvrdio je da će ukrajinske kompanije „Naftogas“ i „Operator gasno-transportnog sistema“ moći da učestvuju u sertifikaciji operatora gasovoda „Severni tok 2“, ali da neće imati pravo veta.

Podsetimo, nemački regulator (Federalna agencija za mreže) obustavio je sertifikaciju kompanije „Nord strim 2 AG“, kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“. Proces će biti nastavljen kada „Nord strim 2 AG“ formira nemačku filijalu koja će se ponovo prijaviti za sertifikaciju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna