LUKAŠENKO IZA PUTINOVIH LEĐA: Gas koji teče gasovodom Jamal-Evropa je ruski i Minsk ne sme da zavrne slavine na njemu bez odobrenja Kremlja

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

12. 11. 2021. u 23:15

PITANjE koje je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko postavio pred TV kamerama: "A šta ako mi zavrnemo slavine gasa zemljama koje nam prete novim sankcijama?", automatski je izazvalo nervozu u zapadnoj Evropi, mada je poruka iz Minska upućena pre svega Poljskoj.

ЛУКАШЕНКО ИЗА ПУТИНОВИХ ЛЕЂА: Гас који тече гасоводом Јамал-Европа је руски и Минск не сме да заврне славине на њему без одобрења Кремља

Foto AP

Javne čarke između rukovodstva u Varšavi i Minsku liče na dečji sukob o tome čiji je stariji brat jači.

Plavo gorivo koje teče transnacionalnim gasovodom Jamal-Evropa prolazi kroz četiri zemlje: Rusiju, Belorusiju, Poljsku i Nemačku. Kapacitet tog gasovoda je 32,9 milijardi kubika gasa godišnje. Naravno da Lukašenko može samo da postavlja hipotetičko pitanje u stilu "A šta ako...", ali gas nije njegov nego ruski i on ne može da ga zaustavi jer bi tako došao u sukob sa sada jedinim moćnim saveznikom, liderom Kremlja Vladimirom Putinom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da Lukašenko nije ni razgovarao sa Putinom o eventualnom zaustavljanju gasa na gasovodu Jamal-Evropa, kao i to da će Rusija ispunjavati sve svoje obaveze prema partnerima u Evropi.

To što je protok na gasovodu Jamal-Evropa početkom ove nedelje bio smanjen, ne znači da će on, kako su neki požurili da napišu, presušiti.

Danas je objavljena vest da su velika podzemna skladišta gasa u Evropi na niskom nivou. Radi se o skladištima u Nemačkoj i Austriji kao i jednom u Holandiji. Kada će ta skladišta biti napunjena zavisi kojim će kapacitetom upravo raditi gasovod Jamal-Evropa. Razumljiva je nervoza među potrošačima jer od toga koliko su puna skladišta gasa zavisi i cena plavog goriva na berzama. Šestog oktobra cena gasa je dostigla istorijski maksimum - 1.937 dolara za hiljadu kubika. Ali prvog dana novembra cena fjučersa je pala na 750 dolara za hiljadu kubika.

"Gasprom" je saopštio da je 9. novembra počeo da puni pet skladišta u Evropi. Prethodno je Putin je naredio "Gaspromu" da kad završe sa punjenjem domaćih skladišta gasom, povećaju dotok gasa na skladišta kompanije u zapadnoj Evropi.

I preko Ukrajine je "Gasprom" udvostručio protok gasa. Putinu treba verovati kad kaže da neće dozvoliti da se Evropa ove zime smrzava zbog nestašice gasa.

Hoće li Evropa imati dovoljno gasa sa razumnim cenama uveliko zavisi od Rusije, ali i od toga hoće li u Berlinu a zatim i Briselu pobediti razum ili političari. Sada je i laicima jasno da je u interesu ne samo Rusije nego i Nemačke da što pre proradi gasovod "Severni tok - 2". Predsednik vlade Bavarske Markus Zeder pozvao je svoje zemljake da ubrzaju izdavanje dozvola kako bi "Severni tok - 2" što pre proradio.

Foto: Printskrin

Nemačkoj je sve potrebniji gas jer se odrekla korišćenja uglja i atomske energije. Ali jedan broj poslanika u Bundestagu insistira da gasovod prođe punu kontrolu nemačke agencije kao i Evrokomisije. Najpovoljnije rešenje je da gasovod dobije sertifikat do januara 2020. Ali Nemci su svesni da u Evrokomisiji postoje različiti interesi pa bi se izdavanje dozvole moglo otegnuti sve do 8. maja 2022.

ZAJEDNIČKE VEŽBE PADOBRANACA

RUSKI i beloruski padobranci održali su danas vežbe na zapadu Belorusije, nedaleko od njene granice sa Poljskom, koja je poslednjih dana u centru pažnje zbog izbeglica iz konfliktnih zona širom svera koji pokušavaju da uđu u EU. Rusko ministarstvo navodi da će se ruski padobranci vratiti u svoju bazu čim se vežba završi.

Foto AP

USLOV IZ MINSKA ZA REŠENjE KRIZE

Rukovodstvo Belorusije je spremno da otpočne pregovore za rešavanje migrantske krize. Glavni uslov je da predstavnici zapadne Evrope sednu sa njima za pregovarački sto a to bi značilo da priznaju legitimnost sadašnjeg rukovodstva Belorusije. To je glavni problem zemalja gde zadnjih godinu dana hodočasti Svetlana Tihanovska koju oni smatraju pobednicom predsedničkih izbora. Tihanovska je bila u Bundestagu na galeriji istog dana kada je Merkelova molila Putina da utiče na Lukašenka da zaustavi dolazak Kurda i drugih građana sa Bliskog istoka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati