INAĆENJE NA BALTIKU : Da su Poljska i drugi susedi manje “zapenili” na Minsk, čarki na granici možda ne bi ni bilo

Branko Vlahović

12. 11. 2021. u 10:34

Čarke na granici zbog migranata ne mogu biti razlog za početak velikog rata između zemalja članica NATO i na drugoj strani atomske velesile Rusije i njenog najbližeg saveznika Belorusije

ИНАЋЕЊЕ НА БАЛТИКУ : Да су Пољска и други суседи мање “запенили” на Минск, чарки на граници можда не би ни било

Novosti

PUCANjE poljskih graničara iznad glava migranata koji silom hoće iz Belorusije da pređu državnu među, kao i dovođenje velikih vojnih policijskih snaga uplašilo je ljude slabih nerava da bi mogao da počne novi rat.

Možda bi u Varšavi neko i pomislio da krene u rat protiv Lukašenkove armije kad ne bi znali da je nedavno potpisana dopunjena rusko-beloruska vojna doktrina u kojoj se kaže da je svaki napad na Belorusiju automatski i rat protiv Rusije. Čarke na granici zbog migranata ne mogu biti razlog za početak velikog rata između zemalja članica NATO i na drugoj strani atomske velesile Rusije i njenog najbližeg saveznika Belorusije.

Kad bi Zapad poslušao to što je u telefonskom razgovoru posavetovao Putin odlazećoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja ga je zvala i molila da utiče na Lukašenka, spor bi se brzo rešio. Putin je kazao Merkelovoj da bi bilo dobro da se Lukašenko direktno pozove iz Evrope i da se sa njim porazgovara. To je jedino i logično. Ali zapadna Evropa, a pogotovo vlasti Poljske i Litvanije, poslednjih godinu dana stalno poručuju Lukašenku da on za njih nije legitimni predsednik Belorusije nego Svetlana Tihanovska.

To inaćenje Poljske i baltičkih država, bivših sovjetskih republika, sa vlastima u Minsku je i dovelo do čarki na granicama. Naravno da bi Lukašenko mogao bez ikakvih napora da zaustavi izdavanje turističkih viza sa kojima dolaze Kurdi i drugi migranti sa Bliskog istoka.

Interesantno je da je Lukašenko, koga su na Zapadu odavno proglasili poslednjim diktatorom u Evropi, bio po volji Zapadu samo kad je dolazio u sukob sa Moskvom oko cene gasa i nafte. Tada su mu Amerikanci nudili čak alternativno snabdevanje. Sada je za sve njih "preteći faktor".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona