PRVI SNIMAK IRAČKOG PREMIJERA: Pokušaj atentata dronom nazvao kukavičkim činom (FOTO/VIDEO)

Tanjug

07. 11. 2021. u 11:59

IRAČKI premijer Mustafa al Kadimi nije povređen u sinoćnom napadu dronom na njegovu rezidenciju u Bagdadu, saopštila je danas iračka vojska.

ПРВИ СНИМАК ИРАЧКОГ ПРЕМИЈЕРА: Покушај атентата дроном назвао кукавичким чином (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tviter/Pritskrin

Kadimijeva rezidencija nalazi se u dobro utvrđenoj Zelenoj zoni u Bagdadu, a za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Ovaj napad predstavlja veliku eskalaciju u jeku tenzija izazvanih odbijanjem frakcija koje podržava Iran da prihvate prošlomesečne rezultate parlamentarnih izbora, prenosi AP.

Dvojica iračkih zvaničnika izjavila su da je sedam Al-Kadimijevih čuvara ranjeno u napadu sa dva drona koji se dogodio u čvrsto utvrđenoj Zelenoj zoni u Bagdadu.

- Dobro sam i među svojim ljudima. Hvala Bogu", tvitovao je premijer ubrzo nakon napada i pozvao na smirenost i uzdržanost u interesu Iraka.

Nešto kasnije on se pojavio i na iračkoj televiziji sedeći za svojim radnim stolom i poručio, mirno i staloženo da "kukavički napadi raketama i dronovima ne grade domovinu i ne grade budućnost".

U saopštenju vlade se navodi da je bespilotna letelica napunjena eksplozivom bila usmerena direktno na rezidenciju premijera.

Stanovnici Bagdada čuli su detonaciju bombe praćenu jakom pucnjavom iz pravca Zelene zone, u kojoj su smeštene strane ambasade i vladine kancelarije.

Državni mediji navode da bezbednosne snage "preduzimaju neophodne mere u vezi sa ovim neuspelim pokušajem ubistva premijera".

Pokušaj atentata na premijera dogodio se u jeku sukoba između snaga bezbednosti i proiranskih, šiitskih frakcija.

Pristalice ovih proiranskih organizacija su logorovale skoro mesec dana na obodu Zelene zone nakon što su odbacili rezultate parlamentarnih izbora u Iraku na kojima su izgubili oko dve trećine svojih poslaničkih mesta.

Protesti su u petak postali smrtonosni kada su demonstranti pokušali da uđu u Zelenu zonu, jer su snage bezbednosti upotrebile suzavac i bojevu municiju.

Došlo je do razmene vatre u kojoj je ubijen jedan demonstrant povezan sa proiranskim milicijama, a povređeno je više desetina pripadnika snaga bezbednosti.

Al Kadimi je naredio istragu kako bi se utvrdilo šta je izazvalo sukobe i ko je prekršio naređenja da se ne otvara vatra.

Neki od lidera najmoćnijih frakcija lojalnih Iranu otvoreno su okrivili baš al-Kadimija za sukobe i smrt demonstranata.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: 

IRAN ĆE TEK SADA DA POKAŽE ZUBE: Nuklearni program islamske republike dobija novi zamah

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

KIŠA JE PADALA NA KRSTOVDAN: Šta to znači po narodnim verovanjima