ATAK NA MINSK JE RAT SA MOSKVOM: Predsednici Rusije i Belorusije stavili potpise na novu vojnu doktrinu savezne države

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

05. 11. 2021. u 22:02

POLjSKA i druge članice NATO koje su susedi Belorusiji ubuduće će morati da više vode računa kad provociraju i prete rukovodstvu u Minsku jer svaki napad na Belorusiju značiće ulazak u rat sa Rusijom.

АТАК НА МИНСК ЈЕ РАТ СА МОСКВОМ: Председници Русије и Белорусије ставили потписе на нову војну доктрину савезне државе

Putinov dogovor sa Lukašenkom putem video-linka, Foto AP

Naime, predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko potpisali su tekst "nove vojne doktrine Savezne države" na čijem se čelu oni nalaze.

Iako je procedura potpisivanja bila preko video-veze, nova doktrina će sigurno izazvati veliki interes zapadnih zemalja. Uostalom, Putin i Lukašenko su stavili potpis na taj važan dokument na najpompezniji mogući način, iako zvanični tekst zajedničke vojne doktrine nije obznanjen.

Prvi dokument o vojnoj saradnji bio je potpisan 1999. godine, obelodanjen 2001, a zatim obnovljen 2018. godine.

Sada se u ovoj vojnoj doktrini Savezne države navodi da će se napad na bilo koju od dve države, smatrati kao napad na zajedničku državu. Pojednostavljeno rečeno, ako neko napadne Belorusiju, onda mora da zna da će Rusija zbog toga ući u rat. Isto važi i za Belorusiju, ako neko udari na Rusiju, Minsk će krenuti u rat da brani svog glavnog saveznika.

Visokotiražna moskovska "Komsomolska pravda" piše da se u doktrini govori i o upotrebi atomskog oružja. Ono ima funkciju da odvrati mogućeg agresora, ali istovremeno je u funkciji bezbednosti Rusije i Belorusije. Osim odgovora na atomski napad, Rusija bi mogla da upotrebi atomsko oružje i u slučaju velike agresije "konvencionalnim oružjem" na Rusiju i Belorusiju.

To znači da suverenitet ne samo Rusije nego i Belorusije, garantuje atomsko oružje.

Trenutno na teritoriji Belorusije nema ruskih baza već samo dva centra veze. Jedan je "Ganceviči" čiji je zadatak da upozori u slučaju atomskog napada i drugi "Vilejka" koji omogućava Rusima da održavaju vezu sa svojim atomskim podmornicama širom svetskih mora i okeana.

Raketa sa višestruko samonavođenim nuklearnim glavama, Foto Arhiva

Moskovski vojni analitičari tvrde da će se zbog sadašnje međunarodne političke situacije i pritisaka na Belorusiju na zapadu te zemlje "pojaviti" veća vojna baza. U slučaju da se situacija bude pogoršavala, moguće je da se u Belorusiji dovezu ruske rakete kao i PVO sistemi.

Na zasedanju Višeg saveta Savezne države Rusije i Belorusije doneto je čak 28 programa koji bi trebalo da doprinesu integraciji u zajedničkoj državi. Radi se o zajedničkoj ekonomskoj politici, industriji, agraru, bankarstvu... Planirano je i formiranje zajedničkog tržišta nafte i gasa kao i elektroenergije.

KRIM ZAUVEK

KRIM i Sevastopolj su sada zauvek sa Rusijom, jer je takva suverena, slobodna i nepokolebljiva volja celog ruskog naroda, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin nakon polaganja cveća na memorijal u Sevastopolju posvećen okončanju Građanskog rata 1917-1922. "Naša zemlja je povratila istorijsko jedinstvo", istakao je ruski lider.

INCIDENTI POLjSKE I BELORUSIJE

NA granici Belorusije i Poljske ponovo je došlo do čarki zbog migranata. Poljaci tvrde da su Belorusi pretili da će otvoriti vatru. Na grinici je bilo oko 250 migranata koji su hteli da pređu iz Belorusije u Poljsku.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!