KOMISIJA ZAKLJUČILA: Vlada prekasno uvela mere protiv korone u Švedskoj

Novosti onlajn

29. 10. 2021. u 17:04

KOMISIJA koju je imenovala vlada saopštila je da su intervencije Švedske na početku pandemije bile nedovoljne da spreče širenje virusa, a da je spremnost države bila ispod standarda.

КОМИСИЈА ЗАКЉУЧИЛА: Влада прекасно увела мере против короне у Шведској

Foto: EPA

Komisija koja istražuje vladino upravljanje pandemijom izdala je oštar privremeni izveštaj, optužujući državu da je prekasno uvela mere kako bi sprečila širenje smrtonosnog virusa.

- Švedsko rukovanje pandemijom obeleženo je sporim odgovorom - navela je komisija, dodajući da „početne mere prevencije i kontrole bolesti nisu bile dovoljne da zaustave ili čak značajno ograniče širenje virusa u zemlji.

Komisija je takođe tvrdila da je „predugo trajalo“ da se izgradi dovoljan kapacitet za testiranje jer su u početku samo ciljane grupe, kao što je zdravstveno osoblje, mogle da se testiraju.

Švedska je krenula sa strategijom bez zaključavanja sa strožim ograničenjima koja su dodate tokom kasnijih talasa pandemije. Zemlja je zabeležila oko 15.000 smrtnih slučajeva od virusa, što je znatno više od njenih nordijskih suseda koji su brzo zaključani.

Strategija, koja u velikoj meri odražava sada nevažeću Veliku Baringtonovu deklaraciju, bila je kontroverzna u zemlji i inostranstvu pošto su preventivne mere odbačene u korist apela da javnosti sama donosi odluke, prenosi RT.

Taj potez su pohvalili oni koji su model videli kao ekonomski pogodniji, a neki su predvideli da će imunitet krda koji se prirodno razvija na kraju usporiti širenje virusa.

Komisija će svoje konačne nalaze dostaviti u izveštaju za 2022, iako su privremeni izveštaji bili veoma kritični prema vladi. Osim objavljivanja svojih nalaza, komisija nema zakonsku moć. Skoro sve mere za kovid 19 su sada uklonjene u Švedskoj.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

IMA NEŠTO JAČE OD KORONE: Proslava Bogojavljenja u Rusiji i Litvaniji

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Pušilin: Tribunal za suđenje ekstremistima iz „Azovstalja“ bi trebalo da bude transparentan (FOTO/VIDEO)