NAKON ŠEST GODINA PONOVO IZVRŠENA SMRTNA KAZNA: DŽon Merion Grant osuđen na najtežu kaznu zbog više zločina (FOTO)

Tanjug

29. 10. 2021. u 13:35

AMERIČKA savezna država Oklahoma nastavila je sa sprovođenjem smrtne kazne nakon šest godina pauze, a zatvorenik Džon Merion Grant, osuđen zbog ubistva, usmrćen je danas injekcijom u zatvoru u gradiću Mekalisteru, objavio je zatvorski upravnik.

НАКОН ШЕСТ ГОДИНА ПОНОВО ИЗВРШЕНА СМРТНА КАЗНА: Џон Мерион Грант осуђен на најтежу казну због више злочина (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo

Džona Meriona Granta osudili su na najteži kaznu jer je u popravnom centru sa 16 uboda usmrtio jednu ženu, a nakon toga je u zatvoru 1998. ubio Gaja Kartera, zatvorenika koji je služio kaznu zbog pljačke.

Grant je trebalo da bude pogubljen smrtonosnom injekcijom u četvrtak, ali se u međuvremenu žalio okružnom sudu u Denveru, pa je američki savezni sud presudu stavio na čekanje, prenosi AP.

Američki Vrhovni sud presudio je u četvrtak da smrtna kazna može da bude izvršena.

Grant ima dugu kriminalnu istoriju još od detinjstva, s 11 godina završio je u popravnom domu za maloletnike i nakon toga preselili su ga u popravni dom za odrasle, a njegovi advokati su naveli da je odrastao u problematičnoj i siromašnoj okolini.

Grant je prvi osuđenik u Oklahomi koji je pogubljen nakon što je ta praksa prekinuta 2015, posle nekoliko neuspešnih injekcija.

Iduća dva izvršenja smrtne kazne u Oklahomi zakazana su za 18. novembar i 9. decembar.

Delovi SAD ukinuli su smrtnu kaznu, ali ona je na snazi u 27 od ukupno 50 država.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: KRAJ NA VEŠALIMA: Najveće suđenje 20. veka ratnim zločincima održano je u Nirnbergu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL SE OGLASIO NAKON NAPADA NA IRAN: Poslali jasnu poruku Teheranu - pojavio se novi snimak (FOTO/VIDEO)