JAPAN I KINA U KLINČU OKO MORSKE GRANICE: Kineska flota u Kineskom moru ne da mira Tokiju

Tanjug

27. 10. 2021. u 18:14 >> 18:19

SIGURNOST slobodne plovidbe i preletanja u Južnom kineskom moru u interesu je svih nacija i sve zemlje bi trebalo da rešavaju svoje nesuglasice kroz međunarodnu saradnju, poručio je danas kineski premijer Li Kećijang.

ЈАПАН И КИНА У КЛИНЧУ ОКО МОРСКЕ ГРАНИЦЕ: Кинеска флота у Кинеском мору не да мира Токију

Foto: Printscreen

-Južno kinesko more je naš zajednički dom. Održavanje mira i stabilnosti u Južnom kineskom moru i očuvanje slobode plovidbe i preletanja služi interesima svih, rekao je on na video samitu zemalja istočne Azije.

On je istovremeno naglasio i važnost uloge bloka ASEAN u regionu, preneo je Rojters.

JAPAN UPOZORIO NA UPADE KINE

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je na današnjem video sastanku azijsko-pacifičkih lidera da se u Istočnom kineskom moru nastavljaju aktivnosti koje narušavaju suverenitet Japana, saopštila je vlada u Tokiju.

Kina polaže pravo na grupu nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru koja su pod upravom Japana, a brodovi kineske obalske straže povremeno ulaze u ono vode koje Japan smatra svojom morskom teritorijom,prenosin Rojters.

Na sastanku azijsko-pacifičkih lidera, jednom od susreta na najvišem nivou čiji je domaćin danas bila Asocijacija država Jugoistočne Azije (ASEAN), premijer Kišida je izrazio ozbiljnu zabrinutost i zbog situacije u Hong Kongu i ljudskih prava u Sinđijangu, navodi se u saopštenju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)