JAPAN PODIGAO LOVCE Ruski i kineski helikopteri poleteli sa ratnih brodova

Novosti online

22. 10. 2021. u 09:57

RATNO vazduhoplovstvo Japana podiglo je lovce zbog uzletanja ruskih i kineskih helikoptera sa vojnih brodova, izjavio je zamenik glavnog sekretara kabineta japanskog premijera Jošihiko Isozaki.

ЈАПАН ПОДИГАО ЛОВЦЕ Руски и кинески хеликоптери полетели са ратних бродова

Foto: EPA

Kako u Tokiju navode, avioni su leteli na oko 50-100 kilometara od japanskog ostrva Sumisu (ostrvo arhipelaga Smit) nakon što je po jedan brod Ratne mornarice Rusije i Ratne mornarice Kine prošao kroz Šangajski moreuz, dok se još pet ruskih i kineskih brodova približilo istočnoj strani ostrva Honšu.

-Juče, 21. oktobra, brodovi su prošli između ostrva Sumisu i Torisima, arhipelaga Izu, a zatim je u području 50-100 kilometara jugozapadno od ostrva Sumisu sa kineskog i ruskog broda poleteo po jedan helikopter - saopštio je Isozaki.

Kao odgovor na to podignuti su japanski lovci. Predstavnik vlade je dodao da Tokio „sa velikom pažnjom prati kineske i ruske vojne brodove u blizini svojih teritorija i preduzima sve mere kako bi osigurao bezbednost morskog i vazdušnog prostora. Neću govoriti o ciljevima zbog kojih prolaze kineski i ruski brodovi“.

Zajedničke rusko-kineske vojne vežbe „Pomorska saradnja 2021“ održane su 14-18. oktobra u Japanskom moru, saopštila je pres-služba Istočnog vojnog okruga Pacifičke flote Rusije. Održano je više od 20 različitih vežbi, a mornari su radili na zajedničkim taktikama manevrisanja i na organizaciji komunikacije.

Ranije je Ministarstvo odbrane Japana izjavilo da je prolazak brodova Ratne mornarice Rusije i Ratne mornarice Kine potpuno u skladu sa međunarodnim normama i da nije bilo narušavanja granica.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi