"VAŠINGTON POST" PRIZNAJE PORAZ: Sankciona politika Amerike je neuspešna - "Severni tok 2" je primer

Novosti onlajn

26. 10. 2021. u 18:12

NOVINARI američkog lista „Vašington post“ analizirali su sankcije ministarke finansija Sjedinjenih Američkih Država DŽenet Jelen i došli do zaključka da je efikasnost omiljene metode ekonomskog pritiska američkih vlasti niža nego što se misli.

ВАШИНГТОН ПОСТ ПРИЗНАЈЕ ПОРАЗ: Санкциона политика Америке је неуспешна - Северни ток 2 је пример

OKONČANO Brod "Fortuna", Foto AP

Prema mišljenju autora članka, administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa oborila je rekord po broju uvedenih mera: od 2016. do 2020. godine na „crnu listu“ dospelo je oko 3.800 fizičkih i pravnih lica, kao i države.

Poređenja radi, Barak Obama je tokom svog drugog predsedničkog mandata uveo 2.350 sankcija.

Istovremeno, novinari sumnjaju da su sankcije efikasne kao instrument političkog pritiska. Kao primer navode činjenicu da američka administracija već mora da izdaje dozvole za saradnju sa organizacijama sa sankcione liste, zaobilazeći ranije donete odluke.

Prema pisanju „Vašington posta“, glavni problem takvog pristupa bio je rizik da Vašington izgubi čak i prijateljski raspoložene partnere. Primer je situacija sa gasovodom „Severni tok 2“ koji je Rusija uspela da završi u saradnji sa Nemačkom, uprkos pozivima američkog senatora Teda Kruza da se uvedu nove sankcije protiv kompanije „Gasprom“.

- U najgorem slučaju Sjedinjene Američke Države će primorati zemlje da traže alternative američkom dolaru i sistemima finansijskih transakcija u kojima dominira Amerika u kriptovalutama - ističe se u članku.

Ranije je Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio odbrambeni budžet koji predviđa pooštravanje sankcija protiv Rusije.

Moskva je više puta isticala da je „Severni tok 2“ isključivo komercijalni projekat koji se ne sme politizovati.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)