GAS "PRETI" I CENOM I NESTAŠICOM: Ukrajina pred velikom energetskom krizom zbog spora sa ruskim "Gaspromom", "Severni tok 2" sve promenio

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

25. 10. 2021. u 22:40

BIVŠA ukrajinska premijerka i lider partije "Otadžbina" Julija Timošenko optužila je rukovodstvo svoje zemlje da laže narod tvrdeći da je Kijev prestao da uvozi ruski gas. Ova opoziciona političarka objašnjava da nema nikakvog "evropskog gasa", već da Ukrajina i dalje kupuje gas iz Rusije, samo što od novembra 2015. za njega plaća i posredničkoj kompaniji.

ГАС ПРЕТИ И ЦЕНОМ И НЕСТАШИЦОМ: Украјина пред великом енергетском кризом због спора са руским Гаспромом, Северни ток 2 све променио

Ukrajinski gasovod

Naime, formalno Ukrajina kupuje gas od evropskih kompanija, a zapravo to je "plavo gorivo" koje uzima iz tranzita koji ide iz Rusije za Evropu. Sada je nastao problem jer od prvog oktobra Mađarska dobija gas iz Rusije preko "Turskog toka" balkanskom maršrutom, a ne iz Ukrajine. Zato će od novembra građani Ukrajine morati da plaćaju gas znatno skuplje nego do sada.

Da bi zainteresovao "Gasprom" da poveća tranzit ukrajinskim gasovodom, predsednik Vladimir Zelenski Rusima nudi 50 odsto jeftiniju cenu za tranzit dopunskih količina gasa. Ali sada je "Gasprom" više zainteresovan da što pre proradi "Severni tok 2" preko kojeg će se godišnje transportovati do Nemačke 55 milijardi kubika gasa.

Problem sa gasom ima i Moldavija jer je "Gasprom" odlučio da prekine isporuke sve dok se ne plati bar deo velikog duga koji iznosi 709 miliona dolara. Međutim, rukovodstvo u Kišinjevu ne priznaje tu sumu duga. Uz to "Gasprom" sada umesto 250 dolara za hiljadu kubika gasa, od Moldavije traži 1.000 dolara. Najveći deo duga Moldavija je napravila u periodu od 2011. do 2015. godine.

REKORD

U PODZEMNIM skladištima "Gasprom" akumulira rekordne količine gasa. Plan je da na svojoj teritoriji "Gasprom" ima u skladištima 72,6 milijardi kubika gasa. Kompanija ima skladišta gasa i u Belorusiji i Jermeniji.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RUSIJA DOBRODOŠLA, ALI BEZ ŠEFA KREMLJA: Francuzi pozvali Moskvu da učestvuje u obeležavanju 80 godina iskrcavanja u Normandiji