ZAKAZALA PROBA AMERIČKE RAKETE: Propao test hipersoničnog oružja vojske SAD

Novosti online

22. 10. 2021. u 15:18

TESTIRANJE američkog hipersoničnog oružja je obustavljeno jer "buster" raketa koja ubrzava do hipersonične brzine nije radila, saopštio je Pentagon.

ЗАКАЗАЛА ПРОБА АМЕРИЧКЕ РАКЕТЕ: Пропао тест хиперсоничног оружја војске САД

Foto: Printscreen/Jutjub/ U.S. Military Note

- Eksperimenti i testiranja - uspešni i neuspešni - su srž razvoja kompleksnih, kritično važnih tehnologija poput hipersoničnih - rekao je portparol Pentagona.

Inače, razvoj hipersoničnog oružja jedan je od glavnih prioriteta Pentagona.

Jučerašnje neuspelo testiranje samo je još jedan udarac naporima SAD, piše Si-En-En i podseća da je Pentagon već imao jedan neuspeli test u aprilu.

Sa brzinom 5 maha ili brže hipersonična oružja je teško detektovati i predstavljaju direktan izazov sistemima raketne odbrane.

Hipersonični projektili mogu da putuju daleko nižom putanjom od balističkih raketa koje idu u velikom luku i koje se lako mogu detektovati. Hipersonični projektili su takođe pokretljiviji i mogu laške da izbegnu sisteme odbrane.

Pre dve nedelje Rusija je objavila da su uspešno testirali hipersonični projektil nazvan Cirkon koji je lansiran sa podmornice.

Uprkos neuspelim testovima, Pentagon insistira na tome da ne zaostaju za Rusijom i Kinom i da će imati efikasno hipersonično oružje.

U aprilu hipersonični program vazduhoplovnih snaga naišao je na prepreku kada nisu uspeli da ispale projektil sa B-52 bombardera.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)