GVOZDENI VUK NATO NA GRANICI SA BELORUSIJOM: 3.000 vojnika i 1.000 jedinica tehnike Alijanse na manevrima

Novosti online

12. 10. 2021. u 18:02

U LITVANSKOM gradu Pabrade, nedaleko od granice sa Belorusijom, počinju međunarodne vojne vežbe NATO-a „Gvozdeni vuk 2021 II“ (Geležinis vilkas 2021 II), saopštila je pres-služba vojske Litvanije.

ГВОЗДЕНИ ВУК НАТО НА ГРАНИЦИ СА БЕЛОРУСИЈОМ: 3.000 војника и 1.000 јединица технике Алијансе на маневрима

Foto EPA



Kako se navodi, mehanizovana pešadijska brigada Oružanih snaga Litvanije „Gvozdeni vuk“ najavila je povećanje borbene gotovosti. Tokom vojnih vežbi koristiće se imitacija municije i eksploziva.

Vojne vežbe će trajati oko dve sedmice. U njima će učestvovati 3.000 vojnika i hiljadu jedinica vojne tehnike koji su već na putu ka poligonu Pabrade. U manevrima će učestvovati vojnici iz Litvanije i drugih zemalja NATO-a – Belgije, Češke, Velike Britanije, Španije, SAD, Letonije, Poljske, Luksemburga, Norveške, Holandije i Nemačke, kao i vojnici iz Ukrajine. Glavne operacije kojima će se vojska obučavati biće odbrana i napad, navodi se u saopštenju.

Foto: EPA

Od 12. do 14. oktobra učesnici u vojnim vežbama i borbena oprema biće prebačeni iz kasarni na poligon, stoga će biti povećano kretanje vojne tehnike litvanskim putevima.

Vojne vežbe „Gvozdeni vuk 2021 II“ imaju za cilj procenu spremnosti vojne grupe frontovskih snaga NATO-a u Jonavskom okrugu i štaba mehanizovanog pešadijskog bataljona „Veliki knez Litvanije Algirdaz“, kao i proveru saradnje sa komandom motorizovane brigade „Gvozdeni vuk“ i drugim NATO saveznicima.

rs.sputniknews.com





ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili