OJAČAJTE ISTOČNO KRILO NATO: Bivši Trampov savetnik o obuzdavanju Rusije - jedna zemlja je ključna

Novosti online

09. 10. 2021. u 08:04

ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džozefa Bajdena trebalo bi da ubrza predstojeću prodaju oružja Poljskoj kako bi ojačala istočno krilo NATO-a za obuzdavanje Rusije, smatra bivši savetnik Donalda Trampa za bezbednost Robert O'Brajan

ОЈАЧАЈТЕ ИСТОЧНО КРИЛО НАТО: Бивши Трампов саветник о обуздавању Русије - једна земља је кључна

Foto: Depositphotos

- Sjedinjene Američke Države treba da podstaknu investicije Poljske u odbranu... Na taj način će Rusija sigurno shvatiti da, uprkos haosu stvorenom u Kabulu, Amerika i dalje prednjači, a NATO ne treba potcenjivati - objasnio je O'Brajan u članku za „Ril klir difens“.

Prema njegovim rečima, Rusija je tokom vojnih vežbi „Zapad 2021“ više puta pokazala da će njena vojna snaga biti jedinstven izazov za vojnike NATO-a. Alijansa je stvorena za druge svrhe, pa nije spremna za takvu konfrontaciju, dodao je bivši savetnik.

On smatra da američke snage u Nemačkoj ili u kontinentalnom delu Sjedinjenih Američkih Država ne čine mnogo za „obuzdavanje Rusije“.

- Sva dejstva takvih snaga će gotovo sigurno biti beznačajna i zakasnela - naglasio je O'Brajan.

Robert O Brajan/Foto: Tanjug AP

Bivši savetnik polaže nade za jačanje istočne granice Severnoatlantske alijanse u Poljsku. Po njegovom mišljenju, nabavka aviona F-35, modernih sistema PVO, kao i tenkova "Abrams" od strane Varšave, pokazaće Rusiji da je „bolje da se ne proverava snage NATO-a“.

Poljska je ranije potpisala ugovor o kupovini 32 lovca F-35 ukupne vrednosti 4,6 milijardi dolara. Očekuje se da će prvi avioni biti izgrađeni 2024. godine, a da će ući u službu poljske avijacije 2026. godine.

Varšava se u martu 2018. godine takođe dogovorila sa Vašingtonom o isporuci sistema za protivvazdušnu odbranu „Patriot“. Planirano je da u prvoj fazi — 2021-2022. godine — poljska vojska dobije dve baterije sa raketama „PAC-3 MSE“ i elementima za sistem kontrole i veze „IBCS“. Prvu partiju će činiti 16 lansera, četiri radarske stanice i 208 raketa. U vladi Poljske više puta su izjavljivali da će nove sisteme PVO postaviti u blizini granice sa Rusijom.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT: Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!