PUTIN SLAVI BEZ POMPE: Predsednik Rusije napunio 69 godina - čestitke od mnogih svetskih lidera

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

08. 10. 2021. u 08:15

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin je, kao i prošlih godina, dočekao rođendan na poslu, a uveče je bio sa najbližima, dvema ćerkama i unucima.

ПУТИН СЛАВИ БЕЗ ПОМПЕ: Председник Русије напунио 69 година - честитке од многих светских лидера

Foto AP

Putin je objasnio da su mu najmilije čestitke od ćerki i unuka, kao i od prijatelja.

Donedavno je Putin bio u samoizolaciji, jer su njegovi telohranitelji i ađutant oboleli od korone i sve vreme je radio u podmoskovskoj rezidenciji u Novom Ogarjovu. Putin je vakcinisan, kao i njegove ćerke, tako da su svi mogli da zajedno provedu veče 7. oktobra.

Predsednik Putin je prekinuo nekadašnju tradiciju sovjetskih lidera čije su rođendane obeležavali širom zemlje a radni kolektivi su uz čestitke slali poklone. Sada šef ruske države 69. rođendan slavi bez ikakvih ceremonija i masovnih čestitki radnih kolektiva i partijskih drugova.

Naravno da su Putinu stigle čestitke iz inostranstva, od predsednika prijateljskih zemalja. Kako je novinarima rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Putin je od jutra primao čestitke telefonom od predsednika Kine Si Đinpinga, turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, izraelskog premijera Naftalija Beneta, predsednika Azerbejdžana Ilhana Alijeva i premijera Jermenije Nikole Pašinijana. Ruski predsednik primio je poziv i od nedavno izabranog premijera Japana Fumija Kišide, dok američki predsednik Džo Bajden, kako je rekao Peskov, još nije uputio čestitku ruskom kolegi.

Do epidemije korone godinama su u Moskvu na rođendan dolazila Putinu dva njegova najbolja prijatelja među stranim političarima, bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni i nemački kancelar Gerhard Šreder. Poslednji put za Putinov rođendan Berluskoni je bio 2018. godine. Za Putinov 65. rođendan Berluskoni mu je poklonio pokrivač. Jedan rođendan je Putin proveo u društvu kineskog predsednika Si Đinpinga, a drugi je obeležio za vreme održavanja samita najrazvijenijih zemalja.

Tokom direktne komunkacije sa narodom Putin je nedavno kazao da nema mnogo vremena za opuštanje, ali kad se nešto slavi on i njegovi gosti znaju da zapevaju, najradije ruske i sovjetske pesme. Objasnio je da se po malo čemu razlikuje od većine običnih građana Rusije.

VUČIĆ: ZDRAVLjE I NAPREDAK

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je juče rođendansku čestitku predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Vladimiroviču Putinu, u kojoj mu je poželeo dobro zdravlje i "obilje novih prilika za napredak na ličnom i profesionalnom planu". Vučić je izrazio i nadu da će imati priliku da uskoro u Srbiji ugosti predsednika Putina, kako bi "nastavili konstruktivne i uvek sadržajne razgovore".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati