DIPLOMATE PROTERUJU SVE DO KATANCA: Rat Rusije i SAD do "istrebljenja" ograničavanjem ambasada u Moskvi i Vašingtonu

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

07. 10. 2021. u 09:45

MINISTARSTVO inostranih poslova Rusije smatra da zahtev američkih senatora da se u SAD smanji za 300 broj ruskih diplomata može da se završi zatvaranjem američke ambasade u Moskvi.

ДИПЛОМАТЕ ПРОТЕРУЈУ СВЕ ДО КАТАНЦА: Рат Русије и САД до истребљења ограничавањем амбасада у Москви и Вашингтону

USLOVLjAVANjE Ambasada Rusije u Vašingtonu, Foto RIA

Iz Moskve poručuju da Vašington mora biti svestan da će odgovornost biti njihova.

Senatori iz demokratske i republikanske stranke su u otvorenom pismu predsedniku SAD Džozefu Bajdenu tražili da postavi ultimatum ruskim vlastima. Traže da Moskva dozvoli da se poveća broj američkih diplomata u Moskvi ili će, u suprotnom, Amerikanci da proteraju 300 ruskih iz Vašingtona.

Američki ambasador u Moskvi Džon Salivan kaže da u Rusiji radi 123 saradnika Ambasade SAD, a u Vašingtonu 400 ruskih diplomata. Ambasador Salivan traži da se uspostavi paritet i da SAD ima isti broj diplomata u Moskvi, kao Rusija u SAD. U Ministarstvu spoljnih poslova ističu da Rusija nema toliko diplomata u Vašingtonu, i da su im dodali one koji rade u Misiji UN u Njujorku.

U proleće ove godine Amerikanci su zatvorili dva konzulata u Jekaterinburgu i Vladivostoku, pa sada vize izdaju samo u konzulatu SAD u Moskvi. U aprilu je Rusija uvela zabranu da građani Rusije rade u američkoj ambasadi. Bio je to odgovor Moskve na sankcije SAD u vezi sa navodnim sajber napadima i mešanjem u izbore.

ODGOVOR Ambasada SAD u Moskvi, Foto Arhiva

Rusija je proterala i 10 američkih diplomata, ostalima ograničila kretanje po Rusiji. U Moskvi nemaju ništa protiv da Amerikanci povećaju broj svojih diplomata u Rusiji, ali se protive da zapošljavaju građane Rusije, pa je američka ambasada morala da otpusti 182 saradnika koji su ruski državljani. U Moskvi su optužili Amerikance da su zapošljavali građane Rusije obećavajući im državljanstvo i tako ih vrbovali da rade protiv svoje domovine. Moskva ne namerava da dozvoli zemljama koje uvode Rusiji sankcije da koriste njene građane kao radnu snagu u diplomatskim predstavništvima.

Da Rusija ne želi da se situacija sa brojem diplomata dovede do apsurda i zatvaranja ambasada dokaz je tvrdnja Sergeja Rjabkova, zamenika ministra spoljnih poslova Rusije, koji kaže da Amerikancima niko ne brani da u Rusiju pošalju i stotine svojih diplomata. Limit je 455, a do toga je sve pitanje odluke Vašingtona.

Predsednik Komiteta za međunarodne poslove pri Savetu Federacije Grigorij Karasin, poručuje da ako senatori i američke vlasti budu smanjili broj ruskih diplomata u SAD, Moskva će morati da preduzme kontramere.

NAVALjNI

RUSKA ambasada u SAD ocenila je tvrdnje američkog Stejt departmenta povezane sa slučajem trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog kao neosnovane. Prethodno su na zasedanju Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu SAD i još 44 zemlje postavili niz pitanja Rusiji oko trovanja Navaljnog, očekujući od Moskve da im u skladu sa konvencijom odgovori u narednih 10 dana.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri