ZBOG BROJNIH MUTACIJA KORONE: Direktor Bionteka - Sledeće godine trebaće nam nove vakcine

Tanjug

03. 10. 2021. u 23:04

IZVRŠNI direktor i suosnivač kompanije Biontek Ugur Sahin smatra da će zbog brojnih mutacija korona virusa do sredine sledeće godine biti potrebne nove vakcine.

ЗБОГ БРОЈНИХ МУТАЦИЈА КОРОНЕ: Директор Бионтека - Следеће године требаће нам нове вакцине

Foto: Depositphotos

Sahin ocenjuje da će se vremenom pojaviti mutacije koje mogu da izbegnu imunološku odbranu organizma.

On kaže da su buster doze, kako izgleda, u stanju da se suprotstave glavnim varijantama, ali da će se na kraju razviti mutacije koje mogu da izbegnu imuni odgovor pojačan vakcinacijuom, zbog čega će biti potrebno razviti vakcine posebno namenjene određenim varijantama.

Čelnik kompanije, koja je u saradnji sa američkim Fajzerom proizvela prvu vakicnu protiv kovida-19, rekao je za ''''Fajnenšel tajms'''' da su varijante koje su trenutno u cirkulaciji, pogotovo delta, zaraznije, ali da nisu dovoljno različite da umanje efikasnost vakcina koje se sada koriste.

- Ove godine nove vakcine nam apsolutno ne trebaju, ali sredinom sledeće godine ogli bismo da se nađemo u drugačijoj situaciji - upozorio je Sahin.

Poručio je da će virus ostati i da će se dalje prilagođavati.

- Nema razloga da pretpostavimo da ćemo se sa sledećom generacijom virusa boriti lakše nego sa ovom. Ovo je kontinuirana evolucija i ta evolucija je tek počela - rekao je Sahin.

On predviđa da će sledeće godine postojati dve glavne smernice u programima vakcinacije - buster za one koji su imunizovani i kontinuirani napor za vakcinaciju onih do sada nisu imali pristup vakcinama.

Zapratite Nportal na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)