RUSI BOMBARDUJU DŽIHADISTE, TURSKA VOJSKA U PRIPRAVNOSTI: Šta ako Asadove snage krenu u novu ofanzivu?

Novosti online

01. 10. 2021. u 19:16

NIKO ne zna u kom smeru će se odvijati situacija u Siriji u narednom periodu.

РУСИ БОМБАРДУЈУ ЏИХАДИСТЕ, ТУРСКА ВОЈСКА У ПРИПРАВНОСТИ: Шта ако Асадове снаге крену у нову офанзиву?

Foto Tanjug/AP

Vazdušno-kosmičke snage Rusije nastavile su 1. oktobra vazdušne napade na severozapadni sirijski region Idlib, gde je prisutno i aktivno nekoliko terorističkih grupa.

Ruski ratni avioni izveli su niz vazdušnih udara na periferiji grada Zejara u ravnici Gab u severozapadnoj Hami. Ovo područje je poznato uporište Hajat Tahrir al-Šama (HTS), de-fakto vladara Velikog Idliba, i Turkistanske islamske stranke povezane sa Al-Kaidom.

Otprilike u isto vreme, Sirijska arapska armija (SAA) granatirala je teškim raketama selo Batitija u istočnom Idlibu.

Ruski i sirijski napadi usledili su dva dana nakon sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Dvojica lidera razgovarali su o nestabilnoj situaciji u Idlibu. Međutim, nisu postigli novi sporazum o regionu.

HTS i njegovi saveznici svakodnevno krše sporazum o prekidu vatre kojem su prošle godine posredovali Rusija i Turska. Ankara nije učinila ništa da zaustavi ova kršenja.

Zvanični turski izvori tvrde da su se dvojica lidera složila da zadrže status kvo u Idlibu. Međutim, novi napadi na region potvrđuju da to nije bio slučaj.

Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava (SOHR) sa sedištem u Londonu, Turska je stavila svoje trupe u Idlibu u stanje pripravnosti. Protiv-tenkovske navođene rakete i minobacači su raspoređeni na nekoliko turskih vojnih punktova u regionu.

Nedavni događaji ukazuju na to da Rusija i Turska nisu na istoj strani kada je u pitanju Idlib. Ostaje nejasno da li bi Ankara rizikovala svoje odnose sa Rusijom kako bi zaustavila budući napad sirijske vojske na region.

(SrbijaDanas)

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024