KO ĆE NASLEDITI ANGELU MERKEL? Napeto u Nemačkoj uoči izbora

Novosti online

26. 09. 2021. u 00:10

VIŠE od 60 miliona građana Nemačke sa pravom glasa u nedelju će imati mogućnost da odluči ko će naredne četiri godine sedeti u Bundestagu, a samim tim i ko će naslediti Angelu Merkel posle 16 godina njene vlasti.

КО ЋЕ НАСЛЕДИТИ АНГЕЛУ МЕРКЕЛ? Напето у Немачкој уочи избора

Foto: Tanjug AP/Printskrin/EPA

Foto AP

 

U Nemačkoj su kandidati za kacelara i stranke održale završne mitinge i to u najmnogoljudnijoj nemačkoj pokrajini Severnoj Rajnoj-Vestfaliji, gde je premijer upravo Armin Lašet, kandidat demohrišćana koji želi da zameni Angelu Merkel, koja mu se i pridružila na bini i svesrdno ga podržala u kandidaturi.

Foto AP

 

U glavnom gradu pokrajne Diseldorfu miting je održala predsednica Zelenih Analena Berbok, koja je u aprilu važila za glavnog kandidata za kancelara, ali se ta njena prednost u međuvremenu istopila, dok se njena stranka, prema anketama, trenutno nalazi na trećem mestu.

Foto: Printscreen

 

Aktuelni vicekancelar Olaf Šolc, kandidat Socijaldemokratske partije, imao je miting u Kelnu.

I pored konstantnog pada rejtinga stranke, svojom staloženošću uspeo je da se dopadne Nemcima. 

Prema anketama, kada bi direktno birali, Nemci bi njega izabrali za kancelara, ali sutra se glasa za partije i tek kada se vidi koji će rejting imati posle izbora, počeće i pregovori o postizbornim koalicijama i budućem kancelaru.

Foto: EPA

 

(RTS)

BONUS VIDEO - NEREDI U NEMAČKOJ: Sukob policije i pripadnika "Antife"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)