PUTIN SVE OBJASNIO: Ko je „krivac“ za rekordne cene gasa u Evropi?

Novosti onlajn

10. 09. 2021. u 08:53

VISOKE cene gasa u Evropi objašnjavaju se politikom prethodnog sastava Evropske komisije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin nakon sastanka sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom.

ПУТИН СВЕ ОБЈАСНИО: Ко је „кривац“ за рекордне цене гаса у Европи?

Foto Tanjug/AP

Putin je podsetio da na slobodnom tržištu u Evropi hiljadu kubnih metara gasa košta 650 dolara. Sa druge strane, cena ruskog gasa vezana je za cenu nafte pa su fluktuacije blaže, istakao je ruski lider.

- Kada se radi o dugoročnim ugovorima i u skladu sa našim principima obrazovanja cena, 'Gasprom' ne prodaje po toj ceni. A oni koji su pristali da zaključe sa nama dugoročne ugovore u Evropi moći će samo da trljaju ruke i da likuju, inače bi morali da plate gas po 650, a 'Gasprom' Nemačkoj prodaje po 220. U svakom slučaju, tako je bilo nedavno. Sa rastom cena nafte i ta cena se podiže, ali to će biti blagi porast - dodao je Putin.

Dan ranije cena gasa na evropskom tržištu premašila je rekordnih 700 dolara za hiljadu kubnih metara. U sredu je ista količina koštala 670 dolara, a u utorak preko 660.

Prema rečima analitičara, takva situacija je povezana sa niskim rezervama goriva u evropskim skladištima gasa zbog prošlogodišnje hladne zime i toplog leta.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

TAKO SE TO RADI NA MINUS 20: Vladimir Putin na bogojavljenskom kupanju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOLC POSLE NAPADA NA IRAN: Pozivam na deeskalaciju sukoba u regionu Bliskog istoka