HOĆE LI GASPROM PRODATI “SEVERNI TOK 2? Gasni eksperti u Moskvi reagovali na pisanje nemačkih medija

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

28. 08. 2021. u 19:50

RUKOVODSTVO ruskog gasnog giganta "Gasproma" još nije reagovalo na pisanje nemačkih medija da će posle odluke suda u Dizeldorfu morati da proda "Severni tok-2".

ХОЋЕ ЛИ ГАСПРОМ ПРОДАТИ “СЕВЕРНИ ТОК 2? Гасни експерти у Москви реаговали на писање немачких медија

Foto EPA

Spomenuti sud je podržao EU koja insistira da vlasnik gasa koji se transportuje ne može istovremeno da bude i vlasnik gasovoda. Zbog toga nemački mediji tvrde da se razmišlja o tome da Rusi prodaju gasovod "Severni tok-2" koji će uskoro biti završen.

Koliko u tome ima istine teško je reći jer u Rusiji nema službenih izjava ali su se zato pojavili komentari različitih eksperata. Direktor Fonda energetskog razvoja Sergej Pikin kaže da ako neko ima dovoljno novca da kupi gasovod koji košta deset milijardi dolara onda neka izvoli.

-Priča o prodaji "Severnog toka-2" je buncanje. Može se napraviti mnogo kombinacija po kojima će se izbeći odluka EU da jednom vlasniku ne može da pripada i gas i gasovod. "Gasprom" može ponuditi da gas prodaje na granici EU. Neka se odredi tačka na moru gde je granica EU i od nje je gas nemački, objašnjava Sergej Pikin. On dodaje da evropski zakon ne precizira gde se mora prodavati gas pa ga Nemci mogu kupiti na berzi u Sankt Peterburgu. Osim "Gasproma" niko ne može taj gasovod napunuti svojim plavim gorivom.

Gasovod "Severni tok 2" pušta se u rad u avgustu / Arhiva

Ekonomist Andrej Kolganov misli da "Gasprom" zaista može prodati gasovod ako bi bile garancije da će se rusko "plavo gorivo" i dalje transportovati u Nemačku.

Moskovski politikolog Jurij Svetov upozorava na jednu nelogičnost oko prodaje "Severnog toka-2". Donedavno su na Zapadu govorili da je taj gasovod "politički projekt" a sada kada je skoro gotov pojavila se ideja da ga kupe.

-Prodaja "Severnog toka-2" bila bi gruba politička greška koja može da donese "Gaspromu" samo nove probleme, smatra Jurij Svetov.

Ne mali broj ruskih eksperata je protiv prodaje "Severnog toka-2" jer bi "Gasprom" tako prodao "zlatnu koku" koja treba da mu nosi zlatna jaja. Moskovski gasni eksperti veruju da bi neka buduća hladna zima mogla da natera još neke druge zemlje u Zapadnoj Evropi da se trezvenije ponašaju oko kupovina ruskog gasa jer se na to sada suviše politizovano gleda.

Na odluku suda u Dizeldorfu "Gasprom" se može žaliti Vrhovnom sudu Nemačke jer su izuzeća već bila kod azerbejdžanskog gasovoda. Naravno da su sve te igre EU režirane da bi se Rusija mogla ucenjivati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU: Epicentar se osetio na dubini od deset kilometara