PESKOV ODGOVORIO AMERIČKIM MEDIJIMA: SAD ne mogu da prebace odgovornost za krizu u Avganistanu na nekog drugog koliko god se trudile!

Novosti onlajn

24. 08. 2021. u 13:16

SJEDINjENE Američke Države ne mogu da prebace odgovornost za krizu u Avganistanu na nekog drugog koliko god se trudile, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

ПЕСКОВ ОДГОВОРИО АМЕРИЧКИМ МЕДИЈИМА: САД не могу да пребаце одговорност за кризу у Авганистану на неког другог колико год се трудиле!

Foto: AP

- Ovde je, uz svu želju, nemoguće prebaciti odgovornost na nekog drugog, stoga mislim da ovde ne može da postoji takav cilj - odgovorio je Peskov na pitanje da li je moguće da tekst „Volstrit džurnala“ o navodnom odbijanju Rusije da dozvoli Sjedinjenim Američkim Državama da razmeste svoje oružane snage u regionu imalo za cilj prebacivanje odgovornosti za stanje u Avganistanu na Moskvu.

Prema rečima Peskova, o Avganistanu i povlačenju američkih snaga odatle zaista su razgovarali predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Vladimir Putin i Džo Bajden na sastanku u Ženevi 16. juna.

- Još tada, dok se nije desio ovaj avganistanski kolaps, razgovaralo se o temi Avganistana i u tom trenutku predstojećem povlačenju (američkih) snaga iz Avganistana, ali mi po pravilu nismo to objavljivali - rekao je portparol Kremlja.

Ranije je „Volstrit džurnal“, pozivajući se na visoke zvaničnike dveju zemalja, javio da je Bajden na junskom rusko-američkom samitu u Ženevi zatražio od Putina da rasporedi američke snage u zemljama Srednje Azije koje se graniče sa Avganistanom nakon povlačenja trupe iz ove zemlje. Prema navodima lista, američke vlasti su želele da postave baze sa bespilotnim letelicama, kao i sa protivterorističkim jedinicama u regionu nakon povlačenja iz Avganistana, ali je Moskva to odbila.

Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)