SZO NASTAVLJA DA ISTRAŽUJE POREKLO KORONE: Upućen poziv novoj grupi naučnika

Tanjug

20. 08. 2021. u 21:14

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) uputila je danas poziv stručnjacima da se pridruže novoj stručnoj grupi koju formira kako bi nastavila rad na istraživanju porekla pandemije korona virusa.

СЗО НАСТАВЉА ДА ИСТРАЖУЈЕ ПОРЕКЛО КОРОНЕ: Упућен позив новој групи научника

Foto: Depositphotos/Printscreen

U saopšstenju SZO navodi se da bi nova grupa naučnika trebalo da dostaviti nezavisnu analizu dosadašnjeg rada na utvrđivanju porekla kovid-19, piše AP.

SZO je saopštila da traži do 25 članova sa odgovarajućom strukom koji se mogu prijaviti do 10. septembra.

Takođe, stručnjaci bi trebalo SZO da posavetuju o neophodnim narednim koracima kao i da daju smernice o kritičnim pitanjima vezanim za potencijalnu pojavu drugih virusa poput MERS -a i ebole.

Tim međunarodnih stručnjaka koje je angažovala Svetska zdravstvena organizacija objavio je u martu preliminarni izveštaj u kome je ocenjeno kao "krajnje neverovatno" da je poreklo kovid-19 povezano sa laboratorijom.

Iako naučnici misle da je najverovatnije virus na ljude prešao sa životinja, teorija da je procureo iz laboratorije je u opticaju poslednjih par meseci.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je prošlog meseca da je "prerano" isključiti teoriju o nastanku virusa u laboratoriji navodeći da su laboratorijske nesreće moguće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DVORNIK PRVI PUT U BG-u POSLE RATA: Pitali ga, hoćeš pevati ili pjevati - kako je odogovorio (FOTO)