"STRUČNA" OCENA VLADIMIRA ZELENSKOG: Putin je previše emotivan u pogledu Ukrajine

Novosti onlajn

19. 08. 2021. u 18:45

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je njegov kolega Vladimir Putin previše emotivan kada je reč o Ukrajini i dodao da emocije „nekada dovode do nepovratnih rezultata“.

СТРУЧНА ОЦЕНА ВЛАДИМИРА ЗЕЛЕНСКОГ: Путин је превише емотиван у погледу Украјине

Foto Tanjug

- Previše je emotivan za tako veliku odgovornost. Rusija je emotivna prema različitim državama. To osećanje po pravilu nije povezano sa racionalnošću. Smatram da je ruski predsednik previše emotivan u pogledu Ukrajine. A emocije nekada dovode do nepovratnih rezultata - rekao je Zelenski, prenosi „Novo vreme“.

O političkim zarobljenicima

Šef Ukrajine je izrazio želju za razgovorom sa ruskim kolegom o razmeni građana, koje je nazvao „ukrajinskim političkim zarobljenicima“.

- Osim direktnih pregovora sa predsednikom Rusije o krimskim zatvorenicima, danas ne vidim drugi izlaz. Putin danas može mirno da nam vrati naše zarobljenike, čak i ako ne smatra da su politički zarobljenici. Spremni smo i za razmenu i za sve korake kako bismo vratili naše Krimljane - dodao je Zelenski.

Sa svoje strane, zvanična Moskva je više puta isticala da u Rusiji nema političkih zarobljenika, već da ima osuđenih ili optuženih za zločine predviđene krivičnim zakonom.

O „Severnom toku 2“

Ukrajinski lider osvrnuo se i na temu „Severnog toka 2“, rekavši da nije zadovoljan dogovorima o gasovodu koje su postigle SAD i Nemačka, kao i da tokom posete Vašingtonu 31. avgusta želi ponovo da apeluje na američkog kolegu Džozefa Bajdena da se umeša u situaciju. On je istakao da ne veruje da će sva obećanja koja su data u okviru tih dogovora biti ostvarena.

Na pitanje smatra li da je dogovor između Vašingtona i Berlina izdaja, Zelenski je slegnuo ramenima i osmehnuo se, piše list „Vašington post“.

- Jedno od fundamentalnih pitanja o kojem ću razgovarati sa Bajdenom ticaće se 'Severnog toka 2', jer ljudi moraju da shvate – dovršiti izgradnju je jedno pitanje, a zatim treba i implementirati nakon završetka. Gasovod još uvek nije izgrađen – za sada je završeno 99 odsto. Ukrajina će učiniti sve. Ovde ćemo staviti tri tačke, a neka svako shvati to kako hoće - izjavio je predsednik.

O sastanku Putina i Merkelove

Govoreći o predstojećem sastanku nemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog lidera, Zelenski je rekao da ne vidi pretnju u tom susretu uoči dolaska kancelarke u Kijev 22. avgusta.

Takođe, očekuje od Merkelove predlog o bezbednosnim garancijama Kijevu nakon puštanja u rad gasovoda. Kako je rekao, nije znao da će se kancelarka sastati ruskim predsednikom, ali ga to ne brine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!