BAJDEN FANTAZIRA: Zaharova odgovorila na izjave američkog predsednika o misiji u Avganistanu

Novosti online

17. 08. 2021. u 08:36

PORTPAROLKA Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da su SAD po pitanju Avganistana ispunili svoje ciljeve podsetivši da je jedan od tih ciljeva bio i "obuzdavanje talibana".

БАЈДЕН ФАНТАЗИРА: Захарова одговорила на изјаве америчког председника о мисији у Авганистану

Foto: EPA

- Iz Vašingtona sada govore da su ciljevi u Avganistanu ispunjeni. Kada Amerikanci sa takvom lakoćom počinju da fantaziraju na temu ciljeva potrebno je zapitati se – ko je te ciljeve uopšte i postavljao - napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je podsetila i da su 2000. godine stvorene takozvane Međunarodne snage saradnje za bezbednost, predvođene NATO, koje su funkcionisale na teritoriji Avganistana.

- Prvo je njihov mandat bio da se osigura bezbednost u Kabulu i u obližnjim regionima kako bi tadašnja vlast mogla da funkcioniše. Međutim, 2003. godine Savet bezbednosti UN je proširio mandat tim snagama sa ciljem da se izvrši obuzdavanje aktivnosti talibana i pruži prilika Avganistancima da preuzmu kontrolu nad celom zemljom - naglasila je ona.

- Međutim, sada i sami možete da donesete zaključak da li su ti ciljevi ispunjeni ili ne - dodala je.

Podsetimo, Bajden je prethodno izjavio da su američki ciljevi u Avganistanu ispunjeni i da Amerikanci ne treba da ginu u ratu koji ne želi da vodi sama avganistanska vojska.

- Naša misija u Avganistanu nikad nije bila da izgradimo naciju, niti je trebalo da bude izgradnja ujedinjene, civilizovane demokratije. Naš jedini krucijalan interes u Avganistanu je da sprečimo terorističke napade na Ameriku - rekao je Bajden.

Po njegovim rečima, Amerika je imala za cilj da uhvati krivce za 11. septembar, da bude sigurna da Avganistan neće koristiti za buduće napade, što je i urađeno.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo