SOROŠ UDARIO NA SI ĐINPINGA: Plaši ga dominacija "crvenog zmaja", Kina je pokvarila planove Zapada

Novosti online

15. 08. 2021. u 20:51

MILIJARDER Džordž Soroš optužio je kineskog lidera Si Đinpinga da se "pretvorio u diktatora" i da želi da "postane doživotni predsednik".

СОРОШ УДАРИО НА СИ ЂИНПИНГА: Плаши га доминација црвеног змаја, Кина је покварила планове Запада

Foto: AP Photo/Thomas Peter, Pool/Ju Peng/Xinhua via AP/Depositphotos

Soroš je u autorskom tekstu za "Vol strit džurnal" napisao da Si Đinping "diktira politiku" koju bi Kineska komunistička partija trebalo da prati kako bi "dominirala u 2022. godini".

Milijarder aludira na 20. Nacionalni kongres partije koji uskoro treba da se održi i na kom bi, kako smatra, vlast mogla da bude uzdrmana.

Soroš tvrdi da je Si Đinping "pretvorio svoje pristalice u svoje klimoglavce, napuštajući nasleđe načela o sporazumnom vladanju svog prethodnika Deng Sijaopinga i njegov reformski put", koji je, prema Soroševom viđenju, imao "veoma drugačiji koncept kineskog mesta u svetu".

- Sa Si Đinpingom postoji malo prostora za politički balans. Njemu će biti teško da prilagodi svoju politiku promenama u realnosti, pošto vlada zastrašivanjem. Njegovi potčinjeni ne smeju da mu kažu kako se realnost promenila iz straha da ne pokrenu njegov gnev. To ugrožava budućnost Kine kao jednopartijske države - naveo je Soroš.

On je ponovio svoje tvrdnje kako smatra Si Đinpinga "najopasnijim neprijateljem otvorenog društva na svetu", tvrdeći da su obični Kinezi žrtve takve politike i da "unutrašnji politički protivnici i religijske i etničke manjine trpe još veći progon".

Kineski predsednik pati od nekoliko unutrašnjih nedoslednosti koje veoma umanjuju koheziju i efikasnost njegovog vođstva, tvrdi milijarder.

- Postoji konflikt između Sijevih uverenja i njegovih postupaka, kao i između njegovog javnog deklarisanja kako želi da Kina postane supersila i njegovog ponašanja kao lidera - tvrdi Džordž Soroš.

Osnivač Fonda otvorenog društva piše da su se kontradikcije u Sijevom liderstvu pokazale u svetlu "odnosa Kine i SAD koji dramatično opadaju i mogu da odvedu u rat", te da je kineski predsednik "pokazao da želi da u sledećoj deceniji želi da zauzme Tajvan i pojačava kineske vojne kapacitete".

- Si Đinping uništava političku budućnost najznačajnijih i najambicioznijih ljudi u vrlo uskoj i ambicioznoj eliti. On je ekstremno slab i sada verovatno ranjiv - napisao je Soroš.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!