BIVŠI AMERIČKI KONTRAOBAVEŠTAJAC: SAD ne meti Rusije i Kine - obe gađaju najranjivije tačke

Novosti onlajn

14. 08. 2021. u 10:37

RUSIJA predstavlja pretnju za Sjedinjene Američke Države zbog njenih pokušaja da poseje razdor u Kongresu i destabilizuje situaciju u zemlji, smatra bivši šef američkog Nacionalnog centra za kontraobaveštavanje i bezbednost Vilijam Evanina, prenosi „RT“.

БИВШИ АМЕРИЧКИ КОНТРАОБАВЕШТАЈАЦ: САД не мети Русије и Кине - обе гађају најрањивије тачке

Foto AP

Prema njegovim rečima, Rusija i Kina udružile su snage kako bi „posejale razdor“ u Sjedinjenim Američkim Državama, samo što se Rusija time navodno bavi na saveznom nivou i unutar Kongresa, a Kina – na državnom nivou.

Bivši šef kontraobaveštajne služe smatra da Moskva sprovodi „ilegalne aktivnosti u sajber-prostoru“, kao i da organizuje velike kampanje „zlonamernog uticaja“ na društvenim mrežama.

Evanina je takođe uveren da dve zemlje nameravaju da upravljaju „ranjivim lancem snabdevanja SAD“, u vezi sa čime je predložio da se formira specijalna jedinica u obaveštajnim agencijama za razvoj metoda zaštite, koja bi mogla da predlaže vladi strategije za smanjivanje posledica uticaja Moskve i Pekinga i pomaže u izradi principa zaštite.

Zapad je više puta optuživao Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari trećih zemalja i sajber-napade. Tako su proletos britanske i američke vlasti objavile da je Spoljnoobaveštajna služba Rusije umešana u napade na „Solar vinds“.

Ove optužbe su u Moskvi nazvali bunilom i besmislicama i naveli da optužbe zapadnih zemalja nisu potkrepljene nikakvim dokazima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)