ŠOJGU NAJAVIO POJAČANJE: Ruska vojska dobija najnovije tenkove "Armata" i "Proriv"

Novosti online

10. 08. 2021. u 16:01

ORUŽANE snage Rusije dobile su u prvoj polovini 2021. godine više od 200 jedinica naoružanja i vojne tehnike, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej šojgu tokom Jedinstvenog dana primanja vojnih proizvoda u Ministarstvo odbrane.

ШОЈГУ НАЈАВИО ПОЈАЧАЊЕ: Руска војска добија најновије тенкове Армата и Прорив

Foto: EPA

- Među njima su avioni MiG-35S, helikopteri Mi-8MTPR-1 i Ka-52 'Aligator', devet ratnih brodova, uključujući nuklearnu podmornicu 'Kazanj' i mali raketni brod 'Grajvoron' - precizirao je ministar.

Prema rečima Šojgua, vojsci je isporučeno 12 radiolokacijskih stanica različitih modifikacija, kao i divizijski komplet obalskog raketnog sistema „Bastion“.

- U skladu sa planom isporučuje se inženjerska i automobilska tehnika, sredstva za komunikaciju, avijacionog naoružanja, municije i mnogo toga drugog - dodao je.

Udeo savremenog naoružanja i tehnike u ruskoj vojsci trebalo bi da dostigne 71,9 odsto do kraja godine, kaže ministar odbrane.

Foto: EPA

Šojgu se osvrnuo i na izložbu posvećenu vojnim aktivnostima Rusije na Arktiku. Kako kaže, ona će biti prvi put predstavljena na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija-2021“, koji će Ministarstvo odbrane RF održati u avgustu u Kubinki u Moskovskoj oblasti.

Prema njegovim rečima, tokom izložbe gosti i učesnici foruma moći će da se uvere u visoke borbene sposobnosti ruskog oružja.

Vojska dobija i "Armate“

Sastanku je prisustvovao i zamenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko. On je izjavio da će do kraja godine Oružane snage dobiti 20 najnovijih tenkova T-14 „Armata“ i 65 serijskih tenkova T-90M „Proriv“.

Krivoručko je dodao da će vojska dobiti 18 izviđačko-udarnih dronova srednje i teške klase i brigadni komplet operativno-taktičkog sistema „Iskander-M“, kao i da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile skoro 30 aviona i helikoptera u prvoj polovini ove godine.

Ruska mornarica će 2021. godine dobiti tri nove nuklearne podmornice i jednu dizel-električnu, kaže Krivoručko i dodaje da su Kopnene snage i Vazdušno -desantne snage dobile skoro 140 jedinica novih i remontovanih oklopnih vozila u prvih šest meseci ove godine.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna