OD DIMA SA EVIJE SUNCE SE NE VIDI: Na grčkom ostrvu požar besni već sedmi dan, njegove se posledice osećaju i u Atini

D. SAVIĆ

09. 08. 2021. u 20:43

DREVNI simbol grčkog ostrva Evija, drvo masline staro 2.500 godina koje je još antički geograf i filozof Strabo opisivao u svojim delima, progutala je vatra koja danima hara.

ОД ДИМА СА ЕВИЈЕ СУНЦЕ СЕ НЕ ВИДИ: На грчком острву пожар бесни већ седми дан, његове се последице осећају и у Атини

Foto AP

Drvo u maslinjaku kod grada Rovija toliko široko da je moglo da ga okruži 10 ljudi, do poslednjeg dana puno maslina, kao da je bila poslednja kap koja je prelila čašu tuge Grka zbog požara biblijskih razmera koji su u zgarišta pretvorile polovinu ostrva, ne mnogo udaljenog od prestonice Atine.

Požar na Eviji najopasniji je od desetine požara koji su izbili u Grčkoj prošle nedelje, pošto je zemlja pogođena najgorim toplotnim talasom u prethodne tri decenije sa temperaturama koje se danima ne spuštaju ispod 45 stepeni. Vatrogasci i stanovnici Evije i u ponedeljak su se sedmi dan borili protiv velikog šumskog požara, u pokušaju da sačuvaju ono što je preostalo od plamena koji je opustošio veliku površinu šume, uništio domove i poslove.

Dim i pepeo sa Evije dolazi skoro do kopna Grčke, pa je čak u nekim delovima zaklonjeno sunce, nebo je narandžasto. Obalska straža evakuisala je više od 2.000 ljudi. Trajekti su spremni da evakuišu još ljudi ako bude potrebno, a gradonačelnik grada Istieja-Edipsos Đanis Koncijas kaže da ono što se vidi na ostrvu "može da se uporedi sa Holokaustom".

Grčke vlasti počele su da procenjuju štetu uzrokovanu požarima, a Vrhovno tužilaštvo naložilo je istragu povodom sumnje da su šumski požari podmetnuti i da su deo plana organizovanog kriminala. Istovremeno, premijer Kirjakos Micotakis sazvao je u ponedeljak ministarsku sednicu o pomoći za ljude koji su izgubili imanje u požarima.

Micotakis se zahvalio i svim zemljama koje su uputile pomoć u borbi protiv požara. Među 22 države koje su poslale pomoć Grčkoj je i Srbija, koja je uputila posebnu jedinicu od 37 pripadnika sa 14 vozila i tri helikoptera:

- Zahvaljujemo vam što ste uz Grčku u ovim teškim vremenima - napisao je Micotakis na "Tviteru".

Evakuacija stanovnika Evije koji su poneli samo svog ljubimca / Foto EPA

UN: NIGDE DA SE SAKRIJETE

U NAJVEĆEM svetskom izveštaju o klimatskim promenama izrađenom pri UN ocenjuje se da će globalne temperature za deceniju verovatno premašiti temperature zacrtane kao ciljevi u okviru Pariskog klimatskog sporazuma. "Nijedno područje nije bezbedno. Nigde da pobegnete, nigde da se sakrijete", kaže koautorka izveštaja Linda Merns.

ŽRTVE I RODE

VELIKI broj roda koje u ovo doba godine preleću Grčku na putu prema Africi postale su žrtve požara koji besne širom zemlje. Dezorijentisane plamenom rode se lako izgube, povrede i smrtno stradaju. U poslednja tri dana rode su se nalazile na "mestima gde nikada ne bi bile", poput Vrilisije, u Hilandaru na Svetoj Gori, ali i na stambenim zgradama u rezidencijalnim kvartovima severne Atine. Na nepoznatom terenu, mnoge rode su zbunjene i veliki broj njih strada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije