NEMA MESTA ZA POLITIKU KADA SE RADI O ZDRAVLJU LJUDI: Lavrov - "Nemaju primedbe na samu rusku vakcinu"

Novosti onlajn

04. 08. 2021. u 13:37

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da stručnjaci Evropske agencije za lekove nisu imali primedbe na rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ - prenosi „Komsomoljska pravda“.

НЕМА МЕСТА ЗА ПОЛИТИКУ КАДА СЕ РАДИ О ЗДРАВЉУ ЉУДИ: Лавров - Немају примедбе на саму руску вакцину

Foto: EPA

Prema rečima Lavrova, trenutno ruska vakcina prolazi ekspertizu u Evropskom agenciji za lekove, a u proleće su evropski stručnjaci posetili medicinske institucije u Moskvi koje su uključene u ispitivanja vakcine, kao i proizvodne pogone.

- Stručnjaci EMA su u direktnom radnom kontaktu sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Ministarstva industrije i trgovine Rusije. Prema našim informacijama, nema primedbi na samu vakcinu i stepen njene efikasnosti - precizirao je Lavrov.

Istovremeno je izrazio nadu da pitanje odobravanja „Sputnjika Ve“ neće biti politizovano.

Šef ruske diplomatije je podsetio da se ruska vakcina sve više koristi u svetu – trenutno se upotrebljava u skoro 70 zemalja, uključujući osam evropskih država.

U tom kontekstu pojedini predstavnici EU i zemalja-članica „povećavaju stepen agresivne retorike“ protiv ruske vakcine, ističe on.

- Ako su ranije govorili o potrebi da se 'bude na oprezu', u poslednje vreme se ne libe direktnih apela da se 'Sputnjik Ve' i stranci koji su primili tu vakcinu uopšte ne puštaju na teritoriju EU - precizirao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, evropski službenici su od samog početka pokazivali dvostruke standarde kada je reč o ruskim preparatima. Konkretno, uprkos tome što EMA nije bila izdala zvanično odobrenje, Brisel je sklapao ugovore vredne milijarde sa proizvođačima zapadnih vakcina protiv korone.

- Evropska komisija je u početku ograničila krug 'izabranih' dobavljača samo na kompanije iz EU, SAD i Velike Britanije. Ovde se jasno vide znaci nepoštene konkurencije - naglasio je on, istakavši da ne bi trebalo da bude mesta za politiku kada se radi o zdravlju ljudi.

Takođe je naglasio da su neosnovani napadi Zapada usmereni protiv ruskih vakcina.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi