NAPADAJU I SVE SU BLIŽI: Talibani u Avganistanu napreduju ka centrima gradova posle 20 godina

Tanjug

01. 08. 2021. u 23:50

TALIBANI pojačavaju pritisak na neke od najvećih avganistanskih gradova, napadajući gusta tranzitna čvorišta i gurajući liniju fronta duboko u urbane delove, prvi put otkako su skinuti sa vlasti pre skoro dve decenije, javlja "Vašington post".

НАПАДАЈУ И СВЕ СУ БЛИЖИ: Талибани у Авганистану напредују ка центрима градова после 20 година

Foto: AP Photo

Talibanski borci su u subotu gađaili aerodrome u Kandaharu i Heratu, dva velika grada u Avganistanu i dva vrlo prometna ekonomska centra.

Napadi su poremetili trgovinu, iako su se letovi sa aerodroma u Heratu u međuvremenu nastavili.

- Došlo je do velike eksplozije, cela soba je počela da se trese. Tri rakete su pale u roku od nekoliko sekundi i oštetile su jednu od pisti - rekao je Masud Ahmad Pašut, direktor aerodroma u Kandaharu, koji je bio u aerodromskoj zgradi za vreme napada.

Ovi napadi označavaju potencijalno ključan momenat u konfliktu između avganistanskih vlasti i talibana, ocenjuje "Vašington post".

Prethodno, okršaji su se uglavnom odigravali u ruralnim delovima zemlje ili manjim gradovima, koje ciljaju militanti.

Napadi velikih razmera u Kandaharu i Heratu, drugom i četvrtom najvećem gradu u Avganistanu, imaju potencijal da ugroze milione civila, dodaje se u tekstu.

Portparol bezbednosnih snaga, general Adžmal Šinvari rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da su sve trupe na povećanom oprezu zbog "vanredne situacije" u Kandaharu i Heratu.

Još nekoliko stotina vojnika je poslato u provincije gde su Kandahar i Herat, kao pojačanje.

Talibanski napadi u kandaharskoj provinciji traju mesecima, ali prethodnih dana, grupa se sve više i više približava centru grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)