NEMA NOVIH PRIZNAVANJA NEZAVISNOSTI: Erdoganu se ovo neće dopasti - SAD odbacuju sve opcije koje uključuju dve države za Kipar

Tanjug

21. 07. 2021. u 23:59

- SJEDINJENE Američke Države odbacuju bilo kakvo rešenje za Kipar koje bi uključivalo dve države, što je ovih dana predložio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan - rekla je američka podsekretarka za politička pitanja Viktoria Nuland.

НЕМА НОВИХ ПРИЗНАВАЊА НЕЗАВИСНОСТИ: Ердогану се ово неће допасти - САД одбацују све опције које укључују две државе за Кипар

Foto: Depositphotos

Upitana tokom parlamentarnog saslušanja o tome odbacuje li američka administracija takvu opciju, Nuland je rekla: "Da, apsolutno".

- Mišljenja smo da samo proces koji bi vodili Kiprani, obe zone i obe zajednice, može doneti mir i stabilnost na Kipru - rekla je američka podsekretarka za politička pitanja, prenosi Rojters.

Tokom posete severnom, turskom delu Kipra turski predsednik Erdogan rekao je da se "nikakav napredak u pregovorima ne može napraviti ako se ne prihvati da postoje dva naroda i dve države" na ostrvu.

Kipar je podeljen između Republike Kipar, članice Evropske unije, koja ima vlast na južnom delu ostrva, i samoproglašene Turske Republike Severni Kipar, proglašene 1983., koju jedino priznaje Turska.

Turski predsednik je takođe proglasio nastavak ponovnog otvaranja Varoše, fantomskog grada simbola podela na ovom mediteranskom ostrvu.

Pregovori o sudbini Kipra u zastoju su od 2017. U aprilu je pokušaj ponovnog pokretanja razgovora u organizaciji UN, koje nadgledaju tampon-zonu između dva dela ostrva, završio neuspehom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)