PUTIN IMAO VAŽAN PREDLOG ZA BAJDENA: Odgovor sa američke strane još nije stigao - evo o čemu je reč

Novosti onlajn

17. 07. 2021. u 15:55

RUSKI predsednik Vladimir Putin je tokom samita u Ženevi predlagao američkom lideru DŽou Bajdenu da koordinišu akcije u vezi sa Avganistanom, prenosi list „Komersant“, pozivajući se na svoje izvore.

ПУТИН ИМАО ВАЖАН ПРЕДЛОГ ЗА БАЈДЕНА: Одговор са америчке стране још није стигао - ево о чему је реч

Foto: EPA

Kako se navodi u članku, ruski lider je predložio da se vojne baze u Tadžikistanu i Kirgiziji angažuju kako bi se kontrolisala situacija u Avganistanu. Cilj bi bila razmena informacija pomoću dronova sa ruskih baza.

Kako je rekao jedan od izvora lista, Amerikanci bi verovatno prihvatili taj predlog da ne teže realizaciji drugih zadataka. U svakom slučaju, odgovor američke strane još nije stigao.

Specijalni predstavnik SAD za Avganistan Zalmaj Halilzad odbio je da komentariše ove informacije.

Kako prenosi „RBK“, portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je Avganistan bio tema tokom samita u Ženevi, ali nije precizirao da li je bilo razgovora o ruskim bazama u centralnoj Aziji.

Podsetimo, ruski lider Vladimir Putin u maju je izjavio da Rusija radi na jačanju svoje vojne baze u Tadžikistanu. 201. vojna baza u toj zemlji je najveći ruski vojni objekat van njenih granica. Smeštena je u dva grada – Dušanbeu i Bohtareu. Prema sporazumu, potpisanom u oktobru 2012. godine, baza će se nalaziti u Tadžikistanu do 2042. godine.

U Kirgiziji i Čujskoj oblasti nalazi se ruska vazduhoplovna baza „Kant“ koja je aktivna od 2003. godine. Tamo su bazirani avioni Su25 i helikopteri Mi-8MTV.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)