SA TRGA SAN MARKO U VENECIJI NEĆE SE VIŠE VIDETI VELIKI BRODOVI: Vlada Italije odlučila da više neće dopustiti da se ,,kvari" lepota Trga

Milica Ostojić

14. 07. 2021. u 13:21

OD 1. avgusta veliki kruzeri u Veneciji neće više prolaziti kanalom Đudeka i “pojavljivati” se ispred Trga San Marko jer je italijanska Vlada donela Dekret o zabrani tranzita ogromnih brodova koji su prolazili na najosetljivijem i najlepšem mestu na svetu, ugrožavali ambijent, kulturna i umetnika blaga Venecije.

СА ТРГА САН МАРКО У ВЕНЕЦИЈИ НЕЋЕ СЕ ВИШЕ ВИДЕТИ ВЕЛИКИ БРОДОВИ: Влада Италије одлучила да више неће допустити да се ,,квари лепота Трга

Foto AP

Brodovi koji će moći da prođu dosadašnjom rutom u Veneciji imaće stroge karakteristike: ne više od 25 tona ukupne težine, ne preko 180 metara ploveće površine, ne preko 35 metara visine i ne sa više od 0,1 procenata emitovanja zagađujućih gasova. Veliki brodovi su dobili drugu destinaciju za pristajanje, u luci Margera.

Nakon godina iščekivanja, odluka, kašnjenja, protesta, incidenata, sada je odluka zvanična a to je bio i zahtev Uneskoa koji je pretio da će zbog tranztita takvih brodova staviti na crnu listu grad Veneciju jer donose štetu “ambijentalnom, kulturnom i artističkom bogatstvu koje je pod rizikom”, s obzirom da je Venecija na listi svetske baštine Uneskoa.

Italijanski ministar za Kulturu Dario Frančeskini je objavio da bi se obezbedili uslovi za privremeno a potom i trajno pristajanje velikih brodova u luci Margera i kompenzovala šteta brodovima urgentno je namenjena suma od 157 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!