UDARILI SU NA JEDINSTVO PRAVOSLAVLJA: Putin o velikom raskolu - zauzimaju crkve i prebijaju monahe

Novosti online

12. 07. 2021. u 18:43

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin je u svom članku "O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca", koji je danas objavljen, napisao da je duhovnom jedinstvu dve slovenske zemlje nanesen udarac od strane sekularnih vlasti koje su dovele stvari na ivicu cepanja, piše RIA Novosti.

УДАРИЛИ СУ НА ЈЕДИНСТВО ПРАВОСЛАВЉА: Путин о великом расколу - заузимају цркве и пребијају монахе

Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Jutjub/MKROXTON

- Udarili su na naše duhovno jedinstvo. Kao i u doba Litvanske vlasti, započeli su novo crkveno razgraničenje. Ne skrivajući da su sledili političke ciljeve, sekularne vlasti su se grubo umešale u crkveni život i dovele stvar do podele, do zauzimanja crkava, do prebijanja sveštenika i monaha - napisao je Putin.

Pre tri godine, na inicijativu bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i carigradskog patrijarha Vartolomeja stvorena je raskolnička struktura - Pravoslavna crkva Ukrajine, nastala spajanjem dve otpadničke grupacije. Nova crkva je dobila tomos autokefalije od patrijarha Vartolomeja.

Pravoslavnu crkvu Ukrajine su priznali i prvojerarsi crkava Aleksandrije i Grčke, a 2020. godine i kiparska crkva. Kao odgovor, Ruska pravoslavna crkva je prekinula odnose sa Carigradskom patrijaršijom i onim primatima i episkopima u drugim pomesnim crkvama koji su prihvatili ukrajinski raskol - uključujući poglavara Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskopa Atine i cele Grčke Jeronima i arhiepiskopa Hrizostoma sa Kipra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati