POČAST SRPSKOM NAUČNIKU: Dan Nikole Tesle prvi put se obeležava u Ontariju

Tanjug

09. 07. 2021. u 23:10

NACIONALNI Dan nauke ustanovljen na dan rodenja jednog od najvećih svetskih umova Nikole Tesle sutra se obeležava u Srbiji, a zahvaljujući inicijativi kanadskog poslanika Toma Rakočevića Dan Nikole Tesle prvi put biće obeležen i u čitavom Ontariju, provinciji koja ima 15 miliona stanovnika, a ne samo na Nijagarinim vodopadima i u Hamiltonu.

ПОЧАСТ СРПСКОМ НАУЧНИКУ: Дан Николе Тесле први пут се обележава у Онтарију

Arhiva

U SAD, gde je Tesla živeo šest decenija, obeležavanje 165 godina od njegovog rođenja biće upriličeno na Long Ajlendu u Teslinoj jedinoj preostaloj laboratoriji, koja je transformisana u muzejski kompleks.

- Svake godine slavimo rođendan Nikole Tesle kako bismo osvetlili ne samo njegov život i rad, već i njegov trajni uticaj na nas sada i u budućnosti“ - rekao je za Tanjug izvršni direktor Teslinog naučnog centra Vordenklif Mark Alesi.

U organizaciji TSCW biće održana Teslina rođendanska izložba i rođendanski noćni šou, za koji je ulaznica 65 dolara. Novac će biti iskorišćen kako bi TSCW prerastao u mesto budućnosti - globalni naučni centar koji unapređuje nove tehnologije i nudi transformativno učenje za sve uzraste. Tokom dvodnenvnih svečanosti u Filadelfiji u čast jednog od najvećih i najuticajnijih svetskih umova, koje počinju večeras, u organizaciji Tesline naučne fondacije, posetioci će, kako je rečeno Tanjugu, moći da vide i najpoznatije Tesline izume.

U Beogradu je svakog 10. jula ulaz u Teslin Muzej besplatan, izjavila je za Tanjug direktorka Muzeja Ivona Jevtić i izrazila uverenje da će i sutra kao i poslednja dva meseca Muzej biti pun posetilaca. SANU je Tesli posvetila celu nedelju, danas je otvorena izložba, a biće organizovan i okrugli sto "Od talentovanog dečaka sa Balkana do genija planetarnih razmera". Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za Dan nauke nije pripremilo poseban program, dok će u Muzeju PTT-a prirediti tribinu "Nikola Tesla i načelo harmonije u srpskoj kulturi".

Foto: Printskrin

Poslanik u parlamentu najmnogoljudnije kanadske provincije Tom Rakočević za Tanjug kaže da će obeležavanje Dana Nikole Tesle u Ontariju doprineti da sve više i više Kanađana nauči o Tesli i da shvate koliko naša savremena tehnologija zavisi od njegovih neverovatnih inovacija.

- Nadam se da će i ljubitelji Nikole Tesle širom sveta smisliti mnogo kreativnih načina kako bi ispičali priču o delu jednog od najvećih umova čovečanstva i pokretali slične inicijative - rekao je Rakočević, koji je incijativu pokrenuo zbog ličnog interesovanja i obrazovanja, ali i zbog srpskog porekla koje ga je, kako nalgašava, dodatno učinio da bude ponosni poštovalac Nikole Tesle.

Nijagarini vodopadi

Rakočević je podsetio da je inicijativa veoma brzo prošla zakonsku proceduru, što je u Kanadi prilično retko, i da je dobila podršku kraljice. Rakočević je rekao da će originalni u junu potpisani dokument pokloniti Muzeju u Beogradu kao i da je odluka da se 10. jul proglasi Danom Nikole Tesle u Ontariju rezultat i zalaganja srpske zajednice, koji nastoje da se Teslino ime postavi na pijedestal koji zaslužuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije