TALIBANI IZBILI NA IRANSKU GRANICU: Avganistan tone u haos, Bajden skandaloznom izjavom pravda debakl

Novosti online

09. 07. 2021. u 07:54

TALIBANI su preuzeli kontrolu i nad ključnim okrugom u zapadnom Avganistanu koji uključuje glavni granični prelaz sa Iranom, rekao je avganistanski zvaničnik.

ТАЛИБАНИ ИЗБИЛИ НА ИРАНСКУ ГРАНИЦУ: Авганистан тоне у хаос, Бајден скандалозном изјавом правда дебакл

Foto: AP Photo/David Guttenfelder, File

Talibani su nastavili brzi vojni napredak širom zemlje, prema rečima portparola Pentagona Džona Kirbija, oni su zauzeli desetinu okružnih centara u Avganistanu.

- Zauzeli su desetinu okružnih centara, to je tačno. I mi verujemo da oni žele da ugroze i provincijske centre - istakao je Kirbi.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da od avganistanskog naroda zavisi na koji način će voditi svoju zemlju, najavljujući da će se američka vojna misija u Avganistanu završiti 31. avgusta, uprkos novoj zabrinutosti zbog mogućnosti građanskog rata.

- Nismo išli u Avganistan da gradimo državu - rekao je Bajden, preneo je Rojters.

- Isključivo je pravo i odgovornost avganistanskog naroda da odlučuje o svojoj budućnosti i kako želi da upravlja svojom zemljom - istakao je on.

Bajden je rekao da SAD planiraju da isele hiljade avganistanskih prevodilaca iz zemlje, očekujući kraj američke vojne misije u toj zemlji 31. avgusta.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NEMA PREDAJE! Čitava prestonica se sakrila zbog nevremena, ali ne i ova devojka - ona je imala jako važan zadatak (VIDEO)