KORONA VIRUS NE POSUSTAJE U ITALIJI: Novi izveštaj ukazuje - i dalje cirkuliše više sojeva

Milica Ostojić/Rim

08. 07. 2021. u 19:18

MEĐUNARODNI istraživački centar „GISAID“ iz Minhena, koji se bavi globalnim naučnim istraživanjem i prikupljanjem podataka o korona virusu u svetu, saopštio je podatke vezane za Italiju, zemlju u kojoj je registrovano 9 varijacija ovog virusa, a od kojih 5 samo u poslednjem mesecu. Izražena je i posebna zabrinutost zbog uspona delta soja virusa u toj zemlji.

КОРОНА ВИРУС НЕ ПОСУСТАЈЕ У ИТАЛИЈИ: Нови извештај указује - и даље циркулише више сојева

Foto Tanjug-AP

Ova institucija koja se bavi prikupljanjem podataka i analitičkom obradom informacija na nivou svih zemalja sveta, iznela je danas sumorne rezultate u kojima se navodi da je krajem juna alfa soj (prvi put identifikovan oktobra 2020. u Velikoj Britaniji) bio i dalje dominantan u Italiji među 53,5 procenata ukupno obolelih. Tek poslednjih nekoliko dana zabeležen je trend njegovog opadanja, tako da je procenat zastupljenosti ovog virusa u aktuelnom izveštaju iznosio 46,2 posto od ukupnoj broja analiziranih slučajeva.  

Na drugom mestu po zastupljenosti među obolelima dominira delta soj (identifikovan u Indiji odakle se brzom progresijom raširio na oko stotinu zemalja). Analize pokazuju da je ova vrsta virusa po svojoj progresivnosti i brzini za 50 do 60 posto jača u odnosu na predhodno otkriveni alfa soj. Trenutno je u Italiji, prema podacima sa državnog nivoa ovim sojem zaraženo 30,2 procenta obolelih od korona virusa. U neslavnoj statistici zastupljenosti ovog soja prednjače Indija i Velika Britanija sa 91,8 odnosno 97,5 procenata.

Uzorci obrađeni 22. juna od strane Izvršnog sanitarnog instituta za zdravlje pri italijanskom Ministarstvu zdravlja, u saradnji sa regionalnim laboratorijama utvrdili su prisustvo delta soja u vrednosti od 22,7 procenata među obolelim slučajevima na tzv. "ubodnim tačkama", među kojima se najviše ističu regije Furlanija, Venecija i Đulija (70,6 procenata) i provincija Bolcano (60 procenata).

Među ostalim sojevima koji bude zabrinutost u Italiji nalazi se gama soj, prisutan među 4,3 procenta obolelih (identifikovan početkom 2021. u Japanu, a potom u Brazilu). Za njim slede beta soj identifikovan prvi put u Nigeriji i u Italiji je prisutan) i eta soj sa 1,5 procentom analiziranih slučajeva od strane GISAID-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna