RUSKA VOJSKA SE SPREMA ZA NOVI RAT: Veliki sukob preti Centralnoj Aziji, počela hitna obuka saveznika (VIDEO)

Novosti online

06. 07. 2021. u 17:55

RUSKI vojni instruktori iz 201. vojne baze obučiće ove godine 1.000 mladih specijalista Oružanih snaga Tadžikistana, piše Televizija Zvezda.

РУСКА ВОЈСКА СЕ СПРЕМА ЗА НОВИ РАТ: Велики сукоб прети Централној Азији, почела хитна обука савезника (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/TV Zvezda

Obuka će biti izvođena u dve baze - Liaur i Sambuli. Tadžikistanci će biti obučavani za 14 vojnih specijalnosti, između ostalog za upravljanje tenkovima T-72, komandovanje višecevnim raketnim bacačima BM-21 Grad i strelce za oklopne transportere BTR-80.

Kurs će trajati oko tri meseca, a prva grupa učenika položiće ispit, sa kontrolnim gađanjem, 17. jula.

201. baza ruske vojske u Tadžikistanu je najveći vojni objekat van Rusije. U njemu je smeštena motorizovana pešadija, artiljerci, izviđači, jedinice PVO i ABHO.

Podsećamo, situacija u Tadžikistanu se zakompplikovala nakon američkog povlačenja iz Avganistana.

Dok su američki vojnici, često i nenajavljeno, napuštali važne vojne objekte i prepuštali ih snagama lojalnim Kabulu, Talibani su pojačali svoje aktivnosti i počeli da napadaju avganistansku vojsku.

Već nekoliko grupa avganistanskih vojnika je prešlo granicu i ušlo u Tadžikistan kako bi se sklonili od novog građanskog rata koji preti da izbije u planinskoj zemlji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je juče telefonom sa kolegom iz Tadžikistana Emomalijem Rahmonom, i tom prilikom je potvrdio da će Rusija pomoći i vojno tu zemlju, bilo kroz ODKB ili bilateralnim sporazumima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati