DRUŠTVENE MREŽE PRETE HONK KONGU: Fejsbuk, Gugl, Tviter zapretili ukidanjem usluga

Novosti onlajn

05. 07. 2021. u 17:25

AMERIČKI tehnološki giganti Fejsbik, Alfabetov Gugl i Tviter privatno su upozorili vladu Hong Konga da mogu ukinuti svoje servise u tom gradu ako vlasti nastave sa planiranim izmenama krivičnog zakona o zaštiti podataka, objavio je danas Vol Strit Žurnal (WSJ).

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ ПРЕТЕ ХОНК КОНГУ: Фејсбук, Гугл, Твитер запретили укидањем услуга

Foto: Tanjug/AP

Izmene zakona bi mogle da učine tehnološke kompanije odgovornim za zlonamerno deljenje informacija pojedinaca na mreži, dodaje list, a prenosi Rojters.

U pismu koje je poslalo jedno udruženje ove industrije, a čije su članice i pomenuti internet divovi, navodi se da su kompanije zabrinute da bi planirani propisi za rešavanje problema "doksinga" mogli da dovedu njihove zaposlene u rizik od krivičnih istraga ili krivičnog gonjenja zbog onoga što korisnici objavljuju na mreži, piše WSJ.

Doksing je radnja kojom se na mreži otkrivaju lični podaci ljudi, kao što su njihova stvarna imena, kućne adrese ili radno mesto bez dozvole korisnika.

Fejsbuk, Gugl i Tviter nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentarom.

Hongkonška Kancelarija za ustavna pitanja je u maju predložila izmene gradskih zakona o zaštiti podataka navodeći da je to potrebno za borbu protiv doksinga - prakse koja je bila rasprostranjena tokom protesta u ovom gradu 2019. godine, dodaje WSJ.

Prema njujorškom poslovnom listu, pismo datirano 25. juna poslala je hongkoškoj vladi Azijska internet koalicija sa sedištem u Singapuru.

-Jedini način za tehnološke kompanije da izbegnu ove sankcije bio bi da se uzdrže od ulaganja i nuđenja usluga u Hong Kongu, preneo je Žurnal, citirajući pismo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)